Op de bank en toch in de basis

Helemaal een verrassing was het niet, het vroegtijdige vertrek van Fortis-topman Anton van Rossum. Regelmatig doken de laatste tijd geruchten op dat de bestuursvoorzitter van het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern eerder zou vertrekken.

De beurs hield er al een beetje rekening mee. Toch blijft de zeggingskracht van zulke geruchten natuurlijk erg beperkt. Als ze dat ergens kunnen beamen dan is het wel bij ABN Amro.

Drie jaar geleden lag bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zo onder vuur dat grappenmakers in de financiële wereld zijn levensduur vergeleken met die van een kalkoen. Groenink moest vlak na zijn aantreden een paar net gelanceerde doelstellingen inslikken, zette een spraakmakende sanering van het Nederlandse kantorennet in gang en worstelde met de diamantaffaire aan de Amsterdamse Sarphatistraat.

,,Kijk, ik ben er nog'', zei de topman na de kerst van 2001 uitdagend. Sterker, Rijkman Groenink is er nog steeds. Het zijn juist alle collega's van de concurrentie die zijn verdwenen. Bij ING vertrok Ewald Kist aan de vroege kant. Bij Rabobank was er sprake van een groot conflict en moest Hans Smits het veld ruimen. En nu volgt Van Rossum vervroegd. Van de topbankiers uit 2001 staat alleen Groenink nog aan het roer.

De beurskoers van ABN Amro blijft achter bij de internationale concurrentie, maar in Nederland doet de bank het onder Groenink beter op de beurs dan Fortis of ING. Ook in zittingsduur heeft Groenink zijn collega's van destijds afgetroefd. Smits was 3,5 jaar de hoogste baas bij Rabobank, Kist was het 3 jaar en 11 maanden. Van Rossum haalt 4 jaar en 1 maand, terwijl Groenink volgende week 4 jaar en 5 maanden de scepter zwaait.

De gedragscode van Tabaksblat beveelt bedrijven aan om bestuurders niet voor onbepaalde tijd in dienst te nemen, maar voor maximaal 4 jaar. Contractverlenging kan dan via herbenoeming. Bankinstellingen blijken deze aanbevelingen in de praktijk al toe te passen.

De aanwezigheid van Nederlandse bankiers is ook kort vergeleken met andere bestuurders. De gemiddelde zittingsduur van Europese chief executive officers is volgens een recent onderzoek van adviesbureau Booz Allen Hamilton 6,5 jaar. De huidige bankiers van Nederland zullen heel wat extra jaren moeten zitten, willen zij dat gemiddelde de komende jaren halen.

Bankiers benadrukken graag dat hun tak van sport dynamischer is dan de buitenwereld denkt. Wat hun bestuurscultuur betreft hebben zij in ieder geval gelijk.

    • Jeroen Wester