`Ontvoerde Italiaansen zijn gedood'

Een groep die zich de Jihad (heilige oorlog) Organisatie noemt heeft meegedeeld twee vrouwelijke Italiaanse gijzelaars te hebben vermoord omdat haar eis – terugtrekking van alle Italiaanse troepen uit Irak – niet was ingewilligd.

Er was echter niet meteen bewijs van hun dood. De Italiaanse regering noemde de mededeling ,,onbetrouwbaar'', en hun werkgever in Italië verklaarde de hoop nog niet te hebben opgegeven.

Intussen smeekte de 62-jarige Britse gijzelaar Kenneth Bigley de Britse premier Blair in een dramatische video-opname de eis van zijn ontvoerders, de groep Tawhid wal Jihad (monotheïsme en heilige oorlog) in te willigen. Tawhid wal Jihad, dat de vrijlating van Iraakse vrouwelijke gevangenen eist, heeft Bigleys twee Amerikaanse medegijzelaars deze week al onthoofd en video-opnames daarvan op internet gezet. De lijken van beide Amerikanen zijn teruggevonden.

De Britse en de Iraakse regeringen onderstreepten vandaag niet te zullen buigen voor de eisen van de ontvoerders. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dat de regering niet met ontvoerders kan gaan onderhandelen omdat dit in de hele wereld mensen in gevaar zou brengen. Een eerdere mededeling van het Iraakse ministerie van Justitie dat een van twee gevangen Iraakse vrouwelijke specialisten op het gebied van biologische wapens zou worden vrijgelaten werd gisteren al door Washington tegengesproken. Vanochtend meldde de Iraakse interim-regering dat interim-premier Iyad Allawi haar vrijlating niet wilde toestaan. Overigens worden de twee vrouwen door de Amerikanen gevangen gehouden.

De twee 29-jarige Italiaanse vrouwen, hulpwerkers van de organisatie Brug naar Bagdad, werden 7 september samen met twee Irakezen midden op de dag door 20 gewapende Irakezen uit hun kantoor in het centrum van de Iraakse hoofdstad ontvoerd. Tien dagen geleden meldde de Jihad Organisatie hen vast te houden. In de verklaring die de groep gisteravond op internet plaatste stond dat ,,het vonnis van God Almachtig tegen de twee Italiaanse gijzelaars is uitgevoerd [..] omdat de regering van de verachtelijke Berlusconi onze enige voorwaarde, zich terug te trekken uit Irak, heeft genegeerd''. Italië heeft 3.500 man troepen in Irak.

Vanochtend meldde nog een tweede groep, de Aanhangers van Zawahiri, de vrouwen te hebben vermoord, onder andere omdat de Italiaanse troepen in Irak ,,brute bloedige slachtpartijen'' hadden aangericht in de stad Nassiriya. De groep ontleent haar naam aan Ayman al-Zawahiri, de Egyptische tweede man van Al-Qaedaleider Osama bin Laden.

Sinds april hebben ontvoerders in Irak meer dan 150 buitenlanders, van wie velen vrachtwagenchauffeurs, in gijzeling genomen voor geld en politieke eisen. Van hen zijn er tot dusverre ongeveer 30 door hun ontvoerders gedood. Daarnaast zijn honderden Irakezen ontvoerd.