Om naar uit te kijken (Gerectificeerd)

BEELDENDE KUNST

Carel Fabritius

Het Mauritshuis organiseert de eerste overzichtstentoonstelling van Carel Fabritius (1622-1654), de geniale schilder die op jonge leeftijd omkwam bij de Delftse kruitramp en die nu samen met Rembrandt en Vermeer tot onze belangrijkste kunstenaars van de Gouden Eeuw gerekend wordt. Dankzij enkele recente ontdekkingen bestaat Fabritius' oeuvre, dat in Den Haag in zijn geheel te zien is, tegenwoordig uit twaalf schilderijen. De bekendste daarvan is zonder twijfel Het Puttertje, het levensechte portret van een distelvink dat Fabritius enkele maanden voor zijn dood schilderde. De tentoonstelling is aangevuld met authentieke documenten en geschreven en geschilderde bronnen van tijdgenoten.

Carel Fabritius, de Jonge Meester. 25 sept t/m 9 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Amsterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Inl 070-3023435 of www.mauritshuis.nl.

LITERATUUR

GDMW `04

De achtste editie van het literair theaterfestival GDMW (voorheen `Geen Daden Maar Woorden') heeft aanstaand weekend plaats in de Rotterdamse Schouwburg. Behalve speciale, voor het festival gemaakte producties (zoals een filmportret van Jules Deelder en een dansvoorstelling op `gepassioneerd gewelddadige teksten') zijn er optredens van o.a. Martin Bril, Ramsey Nasr, Alfred Schaffer en Theo Maassen.

GDMW `04. 24 en 25 sept. Rotterdam, Schouwburg. Inl. www.gdmw.nl. Res. 010-4118110.

MUZIEK

Vocalisten Councours

De 45ste editie van het 50-jarige Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch eindigt 26 sept met een finale, waarbij de laatste geselecteerde kandidaten worden begeleid door het Brabants Orkest olv Ivan Anguélov. In de jury zit ook de sopraan Nelly Miricioiu, die in 1979 won en sindsdien een grote carrière maakt, ook in ons land.

Finale IVC: 24 sept 19u30 Theater aan de Parade Den Bosch Res 0900 33727233.

THEATER

Keetje van Heilbron

Het 15-jarige meisje Keetje, dochter van een smid in de Duitse stad Heilbronn, heeft gedroomd dat haar ideale man Frederik Bliksem is, Graaf van Straal. Sinds een ontmoeting achtervolgt Keetje haar prins overal. De liefde maakt haar onsterfelijk en geeft haar vleugels, ze overleeft zelfs een brandend paleis en is opgewassen tegen een boosaardige heks. Gunilla Verbeke vertolkt de rol van Keetje, Benjamin de Wit is de graaf. In de regie van Gerardjan Rijnders belooft deze Keetje een lichtvoetig spel te worden met de noodlottige krachten van de liefde. De Duitse schrijver Heinrich von Kleist (1777-1811) heeft veel eigen gevoeligheden in dit toneelstuk gelegd. Ook Von Kleist kende heftige liefdes en viel, net als Keetje, vaak flauw.

Keetje van Heilbronn door Toneelgroep Amsterdam. Première: 24/9 Amsterdam Stadsschouwburg. Res 020-6242311; www.toneelgroepamsterdam.nl

THEATER

Trilogie van het weerzien

In de jaren zeventig maakte de Duitse dramaturg en toneelschrijver Botho Strauss met de befaamde regisseur Peter Stein een voorstelling van Zomergasten van Gorki. Kort daarop schreef hij zijn eigen versie die hij Trilogie van het weezien noemde, een toneelstuk dat zich afspeelt op een vernissage. Putten de personages van Gorki geluk en troost uit de natuur, bij Strauss zoeken ze het geluk in de kunst en proberen ze nieuwe waarden te vinden. Het Vlaamse toneelgezelschap De Tijd brengt in de regie van Lucas Vandervost het stuk uit in een droomcast met Warre Borgmans, Els Dottermans en Chris Thys.

Den Haag Kon Schouwburg 23/9 19u30; Groningen Stadsschouwburg 28/9 19u30.

Rectificatie

Carel Fabritius

In de aankondiging van de tentoonstelling van Carel Fabritius (Agenda 23 september, pagina 21) staat dat deze plaatsheeft in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8 te Amsterdam. Het Mauritshuis staat in Den Haag.