Nuon veilt twintig `virtuele centrales'

Energiebedrijf Nuon heeft gisteren 200 megawatt aan productiecapaciteit voor elektriciteit geveild. De totale opbrengst van de elektronische veiling was ruim 16 miljoen euro. De veiling was een eis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Aan de veiling deden 29 bieders mee. Het waren energiebedrijven, financiële instellingen en grootverbruikers van energie uit binnen- en buitenland. Zeven bieders waren uiteindelijk succesvol. Nuon wil niet zeggen wie de bieders waren en of de veiling winst heeft opgeleverd.

De productiecapaciteit is verdeeld in twintig `blokken' van 10 megawatt. Een partij haalde acht blokken binnen, een ander vijf blokken, twee partijen elk twee blokken en drie partijen elk één blok. Zij betaalden 805.001 euro per blok van 10 megawatt.

De bieders kopen `virtuele elektriciteitscentrales', aldus Nuon. Zij verwerven niet de installaties zelf, maar reserveren productiecapaciteit, die zij kunnen aanwenden op ieder gewenst moment. De kopers kunnen de elektriciteit zelf gebruiken of doorverkopen aan derden en worden daarmee aanbieders op de elektriciteitsmarkt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) eiste vorig jaar dat Nuon 900 megawatt aan productiecapaciteit zou veilen. Volgens de kartelautoriteit was Nuon te dominant geworden nadat het in 2003 de Nederlandse centrales van het Amerikaanse bedrijf Reliant (3.500 megawatt) had gekocht. De eis werd verlaagd naar 200 megawatt nadat Nuon en Eneco een principeovereenkomst hadden bereikt over het afnamecontract met de Intergen-centrale (800 megawatt) in de Rijnmond.

In 2001 sloot Nuon een contract met centralebouwer Intergen over de afname van elektriciteit van die centrale, omdat het eigen productiecapaciteit wilde verwerven. Sinds de aankoop van de Reliant-centrales is Nuon voldoende voorzien. Eneco, dat op zoek was naar productiecapaciteit, neemt het contract met de Intergen-centrale over van Nuon. Intergen bouwt centrales over de hele wereld. Het bedrijf is een joint venture van energieconcern Shell en constructiebedrijf Bechtel.