Nederlandse soldaten beschoten in Zuid-Irak

Nederlandse militairen in Zuid-Irak zijn de afgelopen nacht beschoten. Er vielen geen gewonden. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd.

Het schietincident gebeurde in het centrum van As-Samawah, de hoofdstad van de provincie Al-Muthanna, waar de Nederlandse troepen verantwoordelijk voor zijn. Onbekenden schoten rond middernacht op een patrouille van twee voertuigen. Daarbij werd geschoten met ,,klein kaliber-wapens'', aldus een woordvoerder. De Nederlanders vuurden terug. Daarbij vielen geen gewonden, noch aan Nederlandse, noch aan Iraakse zijde. Evenmin was er schade aan de voertuigen.

Direct na het incident hebben de Nederlanders in samenwerking met de Iraakse politie een zoekactie naar de daders uitgevoerd. Daarbij werd ook een Apache-gevechtshelikopter ingezet. De speurtocht leverde niets op.

De schietpartij komt na drie weken van relatieve rust in Zuid-Irak, aldus Defensie. Nadat bij een serie van straatgevechten een Nederlanse marechaussee op 15 augustus om het leven kwam, besloot het Nederlandse bataljon in Al-Muthanna het aantal patrouilles en `verplaatsingen' tot het absoluut noodzakelijk miniumum te beperken. De laatste weken hebben de militairen het aantal patrouilles weer langzaam opgevoerd. Volgens een woordvoerder is het Nederlandse bataljon inmiddels weer bijna terug naar de normale manier van optreden.