Miljoenenclaim tegen OM Antillen

Advocaat B. Braam op Curaçao bereidt een miljoenenclaim voor tegen de Antilliaanse justitie, omdat in januari ruim tachtig miljoen valse merksigaretten door het openbaar ministrie (OM) zijn vernietigd. ,,Ten onrechte'', zo meent de advocaat. Zijn cliënten zijn gisteren vrijgesproken van de verdenking van heling en frauduleuze invoer van de sigaretten. Dit kon omdat op de Antillen de doorvoer van valse merksigaretten is toegestaan.

Justitie kwam de partij begin dit jaar op het spoor bij controle van containers in de haven. De sigaretten waren bestemd voor de Amerikaanse markt en hebben daar een geschatte straatwaarde van ongeveer 20 miljoen dollar. De sigaretten waren afkomstig uit China en moesten doorgaan voor bekende merksigaretten als Marlboro, Belmont en Camel.

Justitie vervolgde verdachte E.R. en zijn bedrijf Century Import & Export. Het openbaar ministerie eiste twee jaar cel tegen R. en zowel tegen hem als zijn bedrijf een boete van ruim 18.000 euro. Maar de rechter in Willemstad sprak de verdachten vrij.

In de Antilliaanse wet is de doorvoer van valse merksigaretten niet strafbaar gesteld. Het invoeren van valse merksigaretten voor de lokale markt is wel strafbaar. In Nederland is deze wet in 1999 gewijzigd zodat ook de doorvoer van vervalste merken strafbaar is. Maar, zo stelt de rechter, het gerecht moet hier de Antilliaanse wetgeving volgen en die is niet aangepast.

Dit betekent volgens advocaat Braam dat justitie niet juist heeft gehandeld. ,,De rechter heeft bepaald dat de doorvoer van de sigaretten niet strafbaar is. Dus de partij is ten onrechte vernietigd. Dit lijkt me ruim voldoende voor een claim.''

Hoeveel geld hij van justitie gaat eisen wilde de advocaat nog niet zeggen. ,,Ga maar uit van de kostprijs van ruim tachtig miljoen sigaretten plus de winsten die mijn cliënt nu misloopt. Het gaat om heel veel geld.''

R. werd overigens wel veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf voor het vervalsen van invoerdocumenten. R. is een neef van de Antilliaanse minister van Justitie Norberto Ribeiro.