KNVB brengt probleemclubs in kaart

De voetbalbond KNVB deelt amateurclubs in de vier grote steden in drie categorieën in, afhankelijk van de moeilijkheden waarmee zij kampen. Clubs met de grootste problemen (categorie C) krijgen vanaf volgende maand, als de indeling klaar is, actieve steun van de bond. Zij kampen met problemen als geweld op het veld of gebrek aan geld of vrijwilligers.

Mark van Berkum, beleidsmedewerker van de KNVB: ,,Vroeger konden die verenigingen altijd een beroep op ons doen als er vragen waren. Nu willen we clubs met problemen actief benaderen.'' Hij benadrukt dat de indeling niet openbaar is. ,,Als je die categorisering naar buiten zou brengen, lijkt het op een veroordeling.''

In de gemeente Utrecht is de Vereniging Sportbelang Utrecht (VSU) al twee jaar actief in het begeleiden van clubs. Voorzitter Paul Verweel: ,,We zijn blij met de initiatieven van de bond. Alleen zo'n indeling in verschillende categorieën vinden we erg theoretisch. Natuurlijk zijn clubs in A, B of C te persen, maar het gaat ons vooral om praktische oplossingen.''

De bond sluit sancties niet uit als clubs medewerking van zogeheten clubondersteuners weigeren. ,,In het uiterste geval kunnen clubs uit de competitie worden genomen'', zegt Van Berkum. Clubs in de A-categorie functioneren goed: ook verenigingen in de B-categorie – ambitie voldoende, maar niet alles werkt even goed – krijgen actieve steun van de bond.

Problemen: pagina 15

    • Erik van der Walle