Kip Marengo

Dit gerecht zou Napoleon geserveerd zijn op het slagveld van Marengo, aan de voet van de Italiaanse Alpen, na zijn miraculeuze overwinning op de Oostenrijkers. De keukenchef zou bij elkaar gegraaid hebben wat onder handbereik lag. Dat lijkt me een mythe als je naar de lijst van ingrediënten kijkt.

Verdeel de kip in acht stukken en dep die droog. Verhit olie in een braadpan en bak hierin de stukken kip rondom bruin. Strooi er de Italiaanse kruiden over. Pel en snipper de ui. Ontvel de tomaten (eerst even in kokend water dompelen en dan koud afspoelen), haal de zaadjes weg en snijd het vruchtvlees klein. Snijd de stelen van de champignons fijn. Doe ui, tomaat en paddestoelsteel bij de kip, samen met de fond, desgewenst een scheutjes cognac of madera en zout en peper. Even roeren. Laat de kip in 40 tot 45 minuten gaar worden. Kook de champignonhoeden 5 minuten in witte wijn en zet ze weg tot gebruik. Pel de rivierkreeftjes. Tot hier kunt u alles voorbereiden. Snijd de sneetjes brood schuin doormidden en haal desgewenst de korst weg. Bak de driehoekjes in olie lichtbruin (bewaar ze tussen keukenpapier) of rooster ze. Bak de rivierkreeftjes in 2 à 3 minuten gaar. De kok van Napoleon zou de eieren hebben gefrituurd. Dat is een heel gedoe. Maak het u makkelijk en bak vier spiegeleieren in een grote koekenpan. De dooiers moeten vloeibaar blijven. Leg de stukken kip op een schaal en schep er de saus over. Rondom garneren met de driehoekjes brood, afwisselend belegd met een ei of drie rivierkreeftjes. Drapeer op de kip olijven en de hoedjes van de champignons. Strooi er peterselie over.

Morgen: liquore di basilico

    • Annelène van Eijndhoven