Kinderlijkje en baby gevonden in auto

De politie heeft afgelopen maandagnacht in een auto in Holten (Ov.) niet alleen het lijk van een driejarig meisje aangetroffen, maar ook een levende baby van vier maanden oud. De meisjesbaby zat op de achterbank en was ongedeerd. Het kinderlijkje lag in de kofferbak.

De volwassen inzittenden van de auto zijn gearresteerd. Het gaat om de moeder van de kinderen en haar vriend. De vrouw woont in Alphen aan den Rijn, de man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Justitie gaat uit van een misdrijf. Om de exacte doodsoorzaak vast te stellen is sectie verricht. De uitkomsten daarvan worden bekendgemaakt nadat de beide verdachten morgenmiddag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie, die de zaak met twintig rechercheurs onderzoekt, heeft een uitgebreid sporenonderzoek gehouden in de flatwoning van de vrouw. Ook is er een buurtonderzoek gehouden.

Volgens officier van justitie A.Rijsdorp was het gezin bekend bij de hulpverlenende instanties. ,,De Raad voor de Kinderbescherming heeft ook opgetreden'', aldus Rijsdorp. Volgens een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming is er in het voorjaar van 2002 een onderzoek gedaan naar de gezinssituatie. Hierop is het meisje met toestemming van de kinderrechter tijdelijk uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld. Door het Bureau Jeugdzorg is vervolgens een gezinsvoogd aangesteld die toezicht moest houden op het gezin.

Buurtbewoners hebben tegenover de media verklaard dat zij de hulpverlenende instanties meerdere malen hebben gewaarschuwd. Volgens hen was aan de blauwe plekken in het gezicht van het meisje te zien dat ze geregeld mishandeld werd. Ook zou het kind een grote geestelijke achterstand hebben. Twee andere kinderen van de vrouw zijn volgens buurtbewoners eerder uit huis geplaatst.

De vrouw zou twee jaar geleden vanuit de regio Haarlem naar Alphen aan den Rijn verhuisd zijn. Zij meed contact met de buren. Haar dode dochter is geboren uit een vorige relatie van de vrouw. De huidige vriend van de vrouw is waarschijnlijk de vader van de vier maanden oude baby. Justitie heeft het kind elders ondergebracht.

Het kinderlijkje werd in de nacht van maandag op dinsdag bij toeval ontdekt door surveillerende agenten, toen de auto op een plek reed waar dat 's nachts niet mag. De agenten krijgen geestelijke bijstand.