Kenia mag aids-remmers maken

Het Keniaanse farmacieconcern Cosmos Limited heeft van het Britse GlaxoSmithKline een licentie gekregen voor de productie van aids-remmers. Daarmee kan de prijs van de medicijnen halveren. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekend gemaakt.

Volgens de licentie die GlaxoSmithKline gisteren heeft toegekend, mag het Keniaanse bedrijf de aids-remmers verkopen in Kenia, Oeganda, Tanzania, Burundi en Rwanda. De licentie geldt voor de veelgebruikte medicijnen zidovudine en lamivudine, en de combinatie van deze twee. GlaxoSmithKline bezit het patent op deze medicijnen.

Ontwikkelingslanden mogen sinds drie jaar, onder nieuwe regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), kopieën maken van medicijnen waarop nog een patent rust. De prijs van de medicijnen daalt daardoor fors. Maar bedrijven mogen ze alleen produceren als het van essentieel belang is voor de volksgezondheid en ze moeten goedkeuring hebben van hun regering. Veruit de meeste patenten op medicijnen zijn in handen van westerse farmaceutische bedrijven.

De huidige hoge prijs van aids-remmers is een belangrijk obstakel in de effectieve bestrijding van aids. Wereldwijd zijn 40 miljoen mensen besmet met hiv, van wie 95 procent in ontwikkelingslanden leeft. Vorig jaar stierven drie miljoen mensen aan aids.

Vooral farmaceutische bedrijven in India en Brazilië hebben tot op heden gebruik gemaakt van de WTO-regel om goedkope versies van gepatenteerde aids-remmers te maken. Westerse farmaceutische bedrijven en wetenschappers maken zich echter zorgen over de kwaliteit ervan. Ze willen daar meer controle op.

In Kenia is Cosmos Limited het derde bedrijf dat aids-remmers produceert. Het concern had eerder dit jaar al wel een goedkeuring gekregen van het ministerie van Volksgezondheid voor de productie van aids-remmers, maar die goedkeuring werd vervolgens geblokkeerd door het ministerie van Handel en Industrie. Door de licentie die GlaxoSmithKline nu verstrekt mag Cosmos Limited de medicijnen alsnog gaan produceren.