Kamer mag niet lekken over Beatrix

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas heeft gisteren schriftelijk zijn excuus aangeboden aan koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander voor Kamerleden die aan de pers hebben doorverteld wat koningin en prins hun over de kwaliteit van de troonrede hebben gezegd.

De Volkskrant meldde gisteren dat de koningin Eerste- en Tweede-Kamerleden na afloop van het voorlezen van de troonrede vroeg of deze niet te saai was en of ze de tekst goed had uitgesproken. Ook zou ze hebben gezegd het een ,,hard verhaal'' te hebben gevonden en zich hebben beklaagd over de taalkundige kwaliteit van de troonrede.

Dit laatste zou volgens de koningin te maken hebben gehad met het moeizame overleg over de tekst met premier Balkenende, die in het ziekenhuis ligt. Ook zou Willem-Alexander een grap hebben gemaakt over hoe hij als koning ,,over tien jaar'' de troonrede niet langer zal voorlezen, maar als cd-rom zal uitdelen bij binnenkomst in de Ridderzaal. Weisglas kondigt aan enkele Kamerleden ,,een indringend lesje staatsrecht'' te geven, want de ,,lekkende'' Kamerleden hebben de regel overtreden dat ze nimmer mogen vertellen wat leden van het koninklijk huis hun zeggen. ,,Dat is een basisregel waaraan wij ons hebben te houden.''

Weisglas vindt het een ,,zeer slechte en te betreuren ontwikkeling'' dat Kamerleden doorvertelden wat tijdens de ,,vertrouwelijke bijeenkomst'' is gezegd.

Volgens Kamerlid Eerdmans (LPF), die lid is van de Commissie van In- en Uitgeleide die de koningin begeleidt op prinsjesdag, sprak Beatrix ,,honderduit'' tijdens de bijeenkomst. Ook hij stuurt een `brief van treurnis' naar de koningin. Eerdmans erkent dat hij wel wat heeft verteld over de ontmoeting met de majesteit na de troonrede, maar niets over uitlatingen van de koningin. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft Beatrix niet het predicaat `saai' gegeven aan de rede.