Interpay schendt code

Interpay levert in sommige gevallen tegen geringe betaling adresgegevens van klanten. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), dat hierover vandaag een brief aan Interpay en de Nederlandse Vereniging van Banken heeft gestuurd, schendt Interpay hiermee de gedragscode voor financiële instellingen.

Een vrouw diende onlangs een klacht in bij het CBP nadat ze post had ontvangen van een charitatieve organisatie. Haar moeder doneerde aan die organisatie, en na haar overlijden had de dochter de bankrekening van de moeder op haar adres laten overschrijven. Op een dag ontving zij post van de organisatie, zonder dat zij ooit de adreswijziging had doorgegeven. De instelling had het adres bij een bank opgevraagd en via Interpay gekregen.

Interpay zegt slechts de opdrachten van de banken uit te voeren. Het zou 4 cent ontvangen per doorgegeven adres. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken gaat het hier om een ,,grensgeval''. ,,Regelmatige controle van bankgegevens is noodzakelijk voor het betalingsverkeer. Maar waar eindigt verificatie en begint commerciële uitbating? De code is hier niet eenduidig over, we willen met het college in gesprek.'' Volgens het CBP is er geen sprake van grootschalig ,,leuren'' met adresgegevens.