Het beeld

Het is zes minuten voor elf. Presentator Frits Barend is begonnen met het voorstellen van de personen die vanavond aan tafel zitten bij de talkshow Barend en Van Dorp. Dat zijn, behalve de andere gastheren Henk van Dorp en Jan Mulder, oud-hockeyinternational Ageeth Boomgaardt, nepmiljonair Danny Hemminga en de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, Ronald Sørensen. Het kringgesprek ontspint zich als volgt:

Barend: ,,...en de behoefte aan een nieuwe rechtse partij – dat hoor je voortdurend in Nederland – en daarom is hier Rolf Sørensen...''

Sørensen, (fluisterend): ,,Ronald.''

Mulder: ,,Ronald!''

Barend: ,,Eh, Ronald Sørensen.''

Algemeen gelach.

Sørensen gaat voorover zitten: ,,Begint goed!''

Boomgaardt: ,,Je wielrent toch ook niet vanavond?''

Barend: ,,Nou. Ja.''

Van Dorp: ,,Ik ga wel uitleggen, later, hoe dat komt. Frits is – we hebben een avond meegemaakt met Frits, dat wilt u niet geloven. Maar daar komt u misschien nog wel een keer achter.''

Mulder: ,,Hij is een beetje in de war.''

Van Dorp: ,,Ja, je kunt geen drie dingen tegelijk doen, namelijk.''

Nu kabbelt het programma een tijdje verder langs meer gebruikelijke lijnen. Er wordt in de uitzending telefonisch contact gelegd met Sotheby's, waar op dat moment de nalatenschap van Boudewijn Büch wordt geveild. De schrijver en tv-presentator Büch was stamgast in Barend en Van Dorp.

Ik registreer het verhaal over die veiling maar half, omdat ik ben afgeleid door de gedachte welke wereldprimeur Frits Barend aan het voorbereiden kan zijn, zó gevoelig, dat hij het niet aan zijn redactie wil overlaten om de bron zijn uitzending binnen te praten.

Na een kwartier, midden in het gesprek met Hemminga (die geen kraandrijver blijkt te zijn, zoals een dag eerder bij SBS6 werd gesuggereerd, maar computeranalist), gaat de mobiele telefoon van Frits Barend. De presentator staat op van tafel, terwijl Mulder en Van Dorp het gesprek overnemen. Barend loopt een halve meter weg en keert terug. Hij zegt iets onverstaanbaars in de telefoon, gevolgd door: ,,Ik zit in de uitzending.''

Twee minuten later gaat Frits' telefoon opnieuw. Nu loopt hij met telefoon aan het oor resoluter weg, en zegt nog tegen Mulder: ,,Jan, doe je mee even?'' Mulder geeft zo te zien geen gehoor aan dit verzoek.

Terwijl het kringgesprek met licht geïrriteerde gasten zo goed en zo kwaad als mogelijk voortgaat, laat de regie af en toe zien hoe Barend verderop gebogen over de veilingcatalogus staat te bellen. Er wordt van tafel geroepen: ,,Ga je tot viereneenhalf duizend?'', waarop Frits bevestigt: ,,Ja, vijfenveertig.'' Hij zal toch niet op kastjes en dodo's van Büch aan het azen zijn? In de uitzending?

Na elke aflevering wordt er door de drie mannen altijd even voor de camera nagepraat. Zou er een tip van de sluier worden opgelicht? Van Dorp zet een officieel gezicht op en zegt: ,,De opbrengst was 390.000, en daarvan komt 250.000 voor júllie rekening!''

    • Hans Beerekamp