Hells Angels aangehouden

In opdracht van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche gisteravond drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een moordaanslag op W. Holleeder, die in 1983 Alfred Heineken ontvoerde.

Het gaat om drie mannen, twee uit IJmuiden en één uit Amsterdam, van 50, 48 en 47 jaar. Zij werden aangehouden in Amsterdam, Almere en Uithuizen. Twee van de mannen zijn ex-leden van de Hells Angels-afdeling in IJmuiden en van de afdeling Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket vandaag bekendgemaakt.

Naar verluidt gaat het om Willem van B., de deze week afgezette president van de Amsterdamse Hells Angels en Willem P., ex-lid van de Hells Angels uit IJmuiden.

De politie deed een inval in een pand van de Hells Angels aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Daar zijn het café The Other Place gevestigd en Hanky Panky Tattoo Studio. De laatste onderneming wordt gedreven door de zoon van Willem van B., bijgenaamd `Big Willem', die deze week als leider van de Hells Angels werd afgezet. De andere coffeeshop waar een inval plaatsvond, was Excalibur.

Daarnaast zijn zes adressen doorzocht in Amsterdam (4), Diemen (1) en Watergang (1). Ook heeft de Nationale Recherche twee coffeeshops van de Hells Angels in het Amsterdamse wallengebied doorzocht. Bij de actie is door de Nationale Recherche samengewerkt met de regiopolitie Amsterdam-

Amstelland.

Alle onderzochte ondernemingen vallen onder de BV Van Boxtel Holding van Willem van B. Die werd uit de club gezet nadat hij volgens Vincent Kraal, de advocaat van de Hells Angels, tegen zijn clubgenoten bekend had dat hij in het complot zat om Holleeder te vermoorden. Volgens Kraal had een Hells Angel uit IJmuiden deze opdracht aangenomen van de in mei geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het openbaar ministerie wil niet ingaan op de theorie dat Endstra achter de moordopdracht van Holleeder zou zitten.