Geen EK voor basketballers na nederlaag tegen Bosnië

De nationale mannenbasketbalploeg is uitgeschakeld in de kwalificatie voor de eindronde van de Europese titelstrijd in 2005 in Belgrado. Nederland leed gisteravond in Tuzla tegen thuisploeg Bosnië-Herzegovina een zware nederlaag: 86-59 na een 41-23 ruststand.

Door de overwinning op Nederland zijn de basketballers van Bosnië met het al eerder geplaatste Turkije in groep E zeker van kwalificatie voor het Europees kampioenschap dat volgend jaar wordt gehouden.

Ton Timmermans werd in Tuzla in zijn tweede interland topscorer van Nederland met zeventien punten. Peter van Paassen kwam tot tien punten en acht rebounds. Bij Nederland ontbrak Raoul Heinen door een keelonsteking. Spelverdeler Vincent Krieger was niet helemaal fit en Mike Nahar ondervond de naweeën van een knieblessure.

Bosnië begon in de heksenketel in Tuzla overdonderend en nam een 17-0 voorsprong. De Nederlandse ploeg leek verlamd door de orgie van lawaai van Bosnische supporters.

,,Er zaten achtduizend man in een zaal waar hooguit zevenduizend man in konden'', wist de Nederlandse manager Peter de Bosch. ,,Buiten stonden nog eens drieduizend man die een vals kaartje hadden gekocht. De Bosnische politie had de handen vol om al die mensen te kalmeren en rustig te houden'', zei De Bosch gisteravond in Tuzla.

Nederland raakte in de openingsminuten bijna geen bal goed. Het einde van het eerste kwart kwam met 25-11. ,,Er viel geen schot goed'', constateerde De Bosch. In de pauze stond Nederland al achttien punten achter. In de tweede helft viel niets te redden voor de ploeg van bondscoach Pinas.

Bosnië ging gewoon door met scoren en bracht de eindstand op 27 punten verschil. In Den Bosch had Nederland vorige week slechts met vijf punten verschil (77-82) verloren van Bosnië, maar toen speelde Elson van de Denver Nuggets nog mee.

In Den Helder kwam de nationale vrouwenploeg gisteravond in actie tegen Slovenië in een wedstrijd van groep B in divisie B. Nederland verloor met 62-54 na een 33-30 ruststand. De thuisploeg was niet erg schotvaardig. Nederland schoot slechts 8 op 33 tweepunters en 9 op 24 driepunters raak. Laura Kooij werd topscorer met zeventien punten, waarvan vijf driepunters.

Door de nederlaag van gisteravond tegen Slovenië en het verlies van afgelopen zaterdag tegen Portugal (73-62) zijn de Nederlandse basketbalvrouwen vrijwel kansloos voor promotie naar divisie A. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de tweede ronde waarin drie landen strijden om twee promotieplaatsen. Nederland gaat zaterdag nog op bezoek bij Macedonië. De returns zijn in september 2005.