Geen concurrentie bouw op Antillen

Twee Nederlandse bouwbedrijven, Koop Tjuchem en Janssen de Jong, hebben op de Antillen nauwelijks concurrentie te duchten nu een derde Nederlands bouwbedrijf, een dochteronderneming van KWS, door de regering-Ys op een zwarte lijst is geplaatst. De dochteronderneming, de Antillen NV, heeft de afgelopen jaren op grote schaal politici en ambtenaren omgekocht en is daarvoor veroordeeld.

Bij een aanbestedingsprocedure, eerder deze maand op Bonaire voor een bouwproject ter waarde van 5,5 miljoen Antilliaanse gulden (2,75 miljoen euro), werd de Antillen NV daadwerkelijk uitgesloten van inschrijving. Gedeputeerde Jonchi Dortalina bevestigt dat de uitsluiting gebeurde wegens die zwarte lijst en door beschuldigingen van een oud-directeur dat ook de politici op Bonaire omkoopbaar zijn. Een andere aanbestedingsprocedure in augustus werd daarom op het laatste moment teruggedraaid, toen bleek dat de Antillen NV als goedkoopste uit de bus was gekomen. Koop Tjuchem kreeg vervolgens de opdracht.

Dortalina bevestigt dat het weren van het KWS-dochterbedrijf concurrentie bij dergelijke aanbestedingen nagenoeg onmogelijk maakt. De twee andere bouwbedrijven op het eiland, Koop Tjuchem en Jansen de Jong (BWM), gingen bij het project van 5,5 miljoen Antilliaanse guldens de onderlinge concurrentiestrijd niet eens aan en schreven gezamenlijk in op het project.

,,Het zijn de enige twee bedrijven die een dergelijk project ter hand kunnen nemen'', aldus Dortalina. ,,Maar het bouwproject vindt nu wel voortgang, temeer daar beide bedrijven bereid waren om de voorfinanciering ervan gezamenlijk voor hun rekening te nemen.''

Een oud-directeur van de Antillen NV heeft tijdens strafrechtelijk onderzoek naar het omkopen van politici op de Antillen toegegeven, met medeweten van moederbedrijf KWS steekpenningen te hebben betaald aan politici en ambtenaren. De oud-directeur legde ook belastende verklaringen af over de huidige politiek leider van Bonaire, Ramocito Booi. Hij zou niet alleen van de Antillen NV geld en donaties hebben aangenomen in ruil voor opdrachten, maar ook van bouwbedrijf Koop Tjuchem. Ramocito Booi en Koop Tjuchem hebben deze omkoping overigens altijd ontkend.

De huidige directie van de Antillen NV noemt de aanbesteding waarbij geen concurrentie plaatsvindt, ,,in strijd met de ambtseed'' die toekomstige subsidies voor dergelijke projecten in gevaar brengt. ,,U heeft Bonaire een slechte dienst bewezen en gehandeld in strijd met de ambtseed'', schreef directeur J. Dorr van Antillen NV deze maand in een brief aan het eilandsbestuur van Bonaire.