Galerieselectie

Loretta Lux

De fotoserie Imaginary Portraits van de Duitse kunstenaar Loretta Lux bestaat uit lonkende, glanzende beelden van jonge kinderen. Op het eerste gezicht vertederen de portretten, maar wie beter kijkt, ontdekt vreemde afwijkingen. Lux componeerde de beelden op de computer, en paste daarbij verhoudingen desgewenst aan. De armen van de kinderen zijn net iets te lang, hun ogen net te groot, of hun lichaampjes te dun.

foto's van Loretta Lux. T/m 9 okt in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Kyungwoo Chun

De Koreaanse fotograaf Kyungwoo Chun houdt niet van snapshots. Voor zijn fotoserie A Day in Seoul vroeg hij negen zakenmannen op een zelfgekozen tijdstip en in een zelfgekozen kostuum naar zijn studio te komen en daar hun levensjaren in minuten te poseren. Dus 35 minuten voor een 35-jarige. De modellen hoefden niet stil te zitten en daardoor zijn de foto's onscherp. Soms zette Chun verschillende mensen met diverse leeftijden samen op de foto. Door de langere belichtingstijd komt de oudste persoon dan het duidelijkst in beeld.

foto's van Kyungwoo Chun. T/m 9 okt in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Carli Hermes

fotograaf Carli Hermes verdiende zijn sporen in de reclamewereld, met campagnes voorbedrijven als Mercedes, Nike, Sony en Philips. Daarnaast heeft hij zich beziggehouden met mode- en portretfotografie. Galerie Smelink en Stokking toont een overzicht van zijn recente vrije werk, dat zich kenmerkt door een glossy uitstraling en surrealistische thematiek. Hermes laat vrouwen eruitzien als schorpioenen of spinnen, smeert zijn modellen in met honing of schoensmeer of verbergt hun gezichten achter een stapel bankbiljetten.

foto's van Carli Hermes. T/m 10 okt in Galerie Smelik en Stokking, Prinsengracht 572, Amsterdam. Dag 11-17u30.

Zebedee Jones

De Britse kunstenaar Zebedee Jones maakt pasteuze schilderijen met olieverf. Ze hebben een ruw oppervlak doordat in de dikke verflagen is geschraapt en gekrast. Dikke krullen verf steken de ruimte in. De doeken lijken monochroom maar vertonen bij nadere inspectie subtiele kleurschakeringen. Samen met de lichtreflecties op het ruwe oppervlak geven die kleurnuances de schilderijen een zinderende uitstraling.

Schilderijen van Zebedee Jones. T/m 3 okt in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Italiaanse landschappenVoor de tentoonstelling Italian Painting; a new landscape nodigde Luca Beatrice, bekend criticus van o.a. het internationale tijdschrift Flash Art, vijf jonge Italiaanse schilders uit. Matteo Bergamasco, Valentina D'Amaro, Francesco De Grandi, Luigi Pressicce en Nicola Verlato laten zien dat de landschapsschilderkunst in Italië nieuw leven is ingeblazen. Hun realistische, soms haast fotografische voorstellingen tonen verstilde landschappen die we niet zo snel met het zonnige zuiden zouden associëren.

Italiaanse landschapsschilderkunst. T/m 15 okt in Galerie Hof en Huyser, Bloemgracht 135, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

En verder

Gouaches van Hans Ebeling Koning t/m 9 okt in Galerie Espace; tekeningen van Charlotte Schleiffert en foto's van Juul Hondius t/m 3 okt Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; collages van Carel Visser t/m 9 okt in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; foto's van Charlotte Dumas t/m 9 okt Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; schilderijen van Maaike Schoorel t/m 9 okt Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A'dam; schilderijen van Mattijs van den Bosch t/m 6 okt Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam; foto's van Mark Seliger t/m 14 okt Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam; tekeningen van Tom Heerschop t/m 3 okt in Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam;

beelden van Alex Jacobs en schilderijen van Ellemieke Schoenmaker t/m 10 okt Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; schilderijen van Norbert Bisky t/m 10 okt Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.