Film Festival begint in opgewekte stemming

Het blijde nieuws van 20 miljoen zorgde voor een opgewekte stemming bij de het Filmfestival. Maar regisseur Eddy Terstall van Simon relativeerde het belang van geld. ,,Het gaat om vindingrijkheid en onbevangenheid.''

Op het laatste moment kon de toespraak herschreven worden en begon het Nederlands Film Festival niet in mineur. Vlak voor het openingsgala in de Utrechtse Stadsschouwburg werd gisteravond bekend dat na een initiatief van D66 jaarlijks toch 20 miljoen euro via de CV-regeling beschikbaar is voor film. ,,Hulde aan Bert Bakker en Boris Dittrich voor het overeind houden van het filmstimuleringsbeleid'', zei Doreen Boonekamp, directeur van het festival.

Boonekamp wees in haar openingstoespraak op het belang van film in onze samenleving. ,,Nederlandse film levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde maatschappij met een vermogen tot zelfreflectie.'' Ze ging ook in op het belang van filmeducatie, waarop het kabinet blijft bezuinigen. ,,Wij leven in een wereld waarin het beeld dominant is geworden ten opzichte van het woord. Kinderen moeten daarom een visuele geletterdheid leren ontwikkelen.''

Ook burgemeester Brouwer-Korff van Utrecht kon goed nieuws brengen. Behalve een nieuw megaplex met achttien zalen op het Jaarbeursterrein, dat in 2007 open moet gaan, komt er waarschijnlijk nog een bioscoop in Utrecht, een `artplex' met acht zalen voor films voor een kleiner publiek, dat in ieder geval door filmtheater 't Hoogt en het festival zal worden gebruikt. De burgemeester reikte ook de eerste prijs van het festival uit. De prijs van de stad Utrecht (5000 euro), voor beginnende filmmakers, ging naar Twee dromen van Arend Steenbergen, een film uit de reeks televisiedrama`s One Night Stand.

Openingsfilm was gisteravond Simon van Eddy Terstall, een film over de vriendschap tussen een Gooise tandarts en een Amsterdamse hasjdealer. De tandarts is homo, de dealer krijgt kanker en pleegt euthanasie, onderwerpen die Terstall zonder melodrama, haast zonder drama überhaupt, weet te behandelen. De film was behalve in de Stadsschouwburg gisteravond ook in acht Utrechtse bioscopen te zien. Cast en crew werden tussen de zalen heen en weer gereden in jeeps, in de film het favoriete vervoermiddel van lefgozer Simon. Tegen het plafond van de foyer van de Schouwburg hingen zilveren ballonnen met plastic zakjes aan hun touwtje, waar geen wiet in zat, maar snoep.

Simon is ook de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Toen na de vertoning acteurs Cees Geel, Marcel Hensema, Nadja Hüpscher en de rest van de medewerkers hun bloemen in ontvangst hadden genomen, hield regisseur Eddy Terstall nog een korte toespraak, waarin hij het goede nieuws in Den Haag in een ander licht zette: ,,Het moet hier niet alleen gaan om de Nederlandse filmindustrie, maar ook om de Nederlandse filmcultuur. Vindingrijkheid en onbevangenheid zijn dan heel belangrijk. Met formules maak je geen goede films. Kunst is toeval.''

Morgen in Cultureel Supplement Gesprek met Eddy Terstall

    • Bianca Stigter