Eurocommissaris wil afwijzing Kyoto

De Europese Commissaris voor Energie, Loyola de Palacio, heeft in het Europees parlement gezegd dat de EU haar houding tegenover het Kyoto-protocol zou moeten heroverwegen.

De Palacio zei te vrezen dat het protocol over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen nooit van kracht zal worden, omdat Rusland niet van plan zou zijn het te ratificeren. De Verenigde Staten hebben Kyoto om economische redenen afgewezen, daarom is de handtekening van Rusland onontbeerlijk.

De Europese Unie heeft Kyoto tot de een van de kernakkoorden van haar milieubeleid gemaakt. Vanaf volgend jaar moet binnen de EU de handel in emissierechten beginnen. Landen kunnen dan elders emissierechten kopen, om aan hun eigen norm te voldoen. Veel Europese bedrijven vrezen dat hun concurrentiepositie wordt aangetast als zij wel, en Amerikaanse bedrijven niet hoeven te letten op hun uitstoot van kooldioxide.

De Palacio's opmerkingen komen op een moment dat Rusland lijkt te bewegen in de richting van ratificatie. Volgens het Wereldnatuurfonds heeft president Poetin de betrokken ministeries opdracht gegeven de Kyoto-documenten klaar te maken voor ondertekening. WNF-woordvoerder Jennifer Morgan spreekt van ,,een belangrijke stap'' in de goede richting.

Eerder deze maand kreeg Poetin van een van zijn adviseurs nog het dringende advies om Kyoto af te wijzen. ,,Ik zal pas geloven dat Rusland Kyoto ratificeert, als het daadwerkelijk gebeurd is'', aldus Steve Sawyer van milieuorganisatie Greenpeace.