EU gaat embargo Libië opheffen

De Europese Unie gaat de economische sancties en het wapenembargo tegen Libië opheffen. Hierover zijn de ambassadeurs van de 25 lidstaten het gisteren eens geworden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU moeten het besluit nog tijdens hun reguliere bijeenkomst van volgende maand bekrachtigen, maar dit wordt algemeen beschouwd als een formaliteit. Eerder besloten de Verenigde Staten reeds hun strafmaatregelen tegen Libië in te trekken, hoewel het land nog steeds op de Amerikaanse lijst staat van landen die internationale terreur steunen.

De jarenlang slechte betrekkingen tussen Libië en de buitenwereld begonnen te ontdooien nadat het land onder zware Amerikaans-Britse druk de verantwoordelijkheid op zich had genomen voor de aanslag op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 (waarbij 270 mensen om het leven kwamen). Een belangrijke volgende stap was eind vorig jaar het besluit van de Libische leider Gaddafi zijn massavernietigingswapens te ontmantelen. Ook is Libië ermee akkoord gegaan schadevergoeding te betalen voor een bomaanslag op een Berlijnse discotheek in 1986.

De Britse premier Blair en zijn Italiaanse collega Berlusconi brachten eerder dit jaar afzonderlijke bezoeken aan Gaddafi. Zelf werd de Libische leider in april van dit jaar door de Europese Unie in Brussel ontvangen. Libië wil graag lid worden van het Mediterrane samenwerkingsverband tussen de Europese Unie en een aantal landen rondom de Middellandse Zee.

De wapenverkoop aan Libië blijft nog wel aan restricties gebonden, zo zeiden EU-diplomaten gisteren. Er werd daarbij verwezen naar de gedragscode van de EU waarin staat dat geen wapens mogen worden geleverd die gebruikt kunnen worden in regionale conflicten of worden aangewend om de eigen bevolking te onderdrukken. Een woordvoerder van het Britse BAE, het grootste Europese defensiebedrijf toonde zich positief over het voornemen van de Europese Unie. Westerse bedrijven willen ook graag investeren in de Libische olie- en gasindustrie.

De afgelopen tijd is vooral van Italiaanse zijde aangedrongen op het snel normaliseren van de betrekkingen tussen Libië en de Europese Unie. Italië heeft veel te maken met illegale immigranten die vanuit Libië de oversteek maken. De Italianen willen dat Libië de eigen kustlijn beter bewaakt. Maar vanuit Libië werd gesteld dat het land als gevolg van het wapenembargo niet over de juiste middelen zoals patrouilleboten beschikte om een effectieve controle te kunnen uitoeferen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zou vandaag in New York zijn Libische collega ontvangen.