Crisis Griekenland verdiept

De politieke crisis in Griekenland is verhevigd door het aftreden gisteravond van minister van Landbouw en Voedsel, Savvas Tsitsouridis. Aanleiding voor zijn vertrek waren beschuldigingen dat hij zijn invloed had aangewend bij de overplaatsing van zijn zoon van de universiteit van Kreta naar de prestigieuze Pandios-opleiding voor politieke wetenschappen in Athene.

De affaire komt bovenop de problemen binnen de in maart aangetreden conservatieve regering van Kostas Karamanlis over falende alarmering na een helikoptercrash en oplopende begrotingstekorten.

Elf dagen geleden kwam het kabinet in moeilijkheden na het neerstorten van een helikopter van de Griekse luchtmacht met aan boord zeventien personen onder wie patriarch Petros van Alexandrië en heel Afrika, de tweede in rang binnen de orthodoxe wereld. Het ongeluk gebeurde op de dag waarop alle aandacht was gevestigd op de feestelijke opening van de jaarbeurs van Tessaloniki, waar Karamanlis een belangrijke politieke toespraak zou houden. Door een aaneenschakeling van communicatiefouten ontstond er een onvoorstelbare vertraging in de alarmering en kwam de reddingsoperatie pas uren na de crash op gang. Een van de tussenstations in de alarmketen meldde zelfs tot drie keer toe dat de helikopter veilig was geland.

De gang van zaken rond de neergestorte militaire helikopter was voor minister Spylios Spylopoulos van Defensie aanleiding zijn ontslag aan te bieden, maar dat werd door premier Karamanlis geweigerd omdat de politieke verantwoordelijkheid van de minister niet in het geding zou zijn.

Sindsdien staat Karamanlis, die als gevolg van de miscommunicaties en de festiviteiten in Tessaloniki als een van de laatste Grieken van de ramp vernam, voortdurend bloot aan kritiek van de sociaal-democratische oppositie. De regering heeft intussen de tegenaanval ingezet door er op te wijzen dat de bewuste helikopter in 1997 is aangekocht door de sociaal-democratische regering-Simitis en dat zes van de zeven toen aangekochte toestellen met problemen bleken te kampen.

In dit tegenoffensief meldde zich deze week minister Jorgos Alogoskoupis van Financiën. Hij beschuldigde de vorige regering ervan de Europese Unie stelselmatig ,,op alchemistische wijze'' te hebben bedrogen over de conditie van de Griekse economie om het land de Europese muntunie (euro) in te loodsen. Deze kritiek vond gisteren ook weerklank in Brussel waar de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, waarschuwde voor ,,geweldige problemen'', veroorzaakt door eurolanden die de omvang van hun begrotingstekorten jarenlang hebben onderschat.

    • F.G. van Hasselt