BELGIË

Malign Muses

Wie belang stelt in mode en haar geschiedenis, én in hedendaagse, filosofisch getinte exposities, kan op Malign Muses in Antwerpen zijn hart ophalen. De Engelse curator Judith Clark maakte een oogstrelende en speelse tentoonstelling die met doolhoven, silhouetten, carrousels, toverlantaarns en kabinetten heden en verleden suggestief met elkaar verbindt. Pepper's Ghost is een toestel voor optische illusies dat een 19de-eeuwse doopjurk spookachtig vermengt met een hedendaags ontwerp. Malign Muses toont hoe de mode van vandaag hardnekkig en misschien wel boosaardig wordt beïnvloed door die van gisteren - en door architectuur, filosofie, theater en kermis.

Malign Muses - When Fashion Turns Back, ModeMuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen, t/m 30 jan, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 34702770 www.momu.be

Tatu Tattoo!

Tatoeage was al salonfähig en is nu ook museumwaardig bevonden. Geconserveerde getatoeëerde menselijke huid, 19de-eeuwse affiches van kermisattracties, Japanse houtsneden en foto's van volgeïnkte hedendaagse freaks staan tot eind februari zij aan zij in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Tatu Tatoo! heeft 12 afdelingen waar prachtige kunstvoorwerpen en bizarre voorbeelden tonen dat de tatoeage in sommige streken al millennialang tot het `culturele erfgoed' behoort, hoe de lichaamsversiering via stoere zeebonken het westen veroverde en welke technieken er zijn. Kunst en/of kitsch, religieuze achtergronden, gezondheidsfactoren en mode passeren de revue.

Tatu Tattoo!, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel, t/m 27 feb, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 27417211 en www.kmkg.be

En verder

Luc Deleu & T.O.P. Office, t/m 28 nov, Museum voor Hedendaagse Kunst, Antwerpen 0032 32609999 en www.muhka.be; De Grote Raad - Moord, woordbreuk & andere schandalen van 1500-1800, t/m 14 nov, Museum Schepenhuis, Mechelen www.mechelen.be.