Before Sunset

Regisseur Richard Linklater en acteurs Julie Delpy en Ethan Hawke maakten negen jaar geleden Before Sunrise, een film over twee prille twintigers die elkaar in de trein van Boedapest naar Wenen leren kennen. Aan het einde van een lange nacht vol overmoedige gesprekken over de liefde beloven de Parijse studente Celine (Delpy) en Amerikaan Jesse (Hawke) elkaar een half jaar later weer te zullen ontmoeten. Nu is er een vervolg op Before Sunrise, toepasselijk Before Sunset geheten. Het is, inderdaad, negen jaar later. Jesse is in Parijs om This Time te promoten, een boek dat hij over de `brief encounter' van bijna een decennium eerder heeft geschreven. Hij ontmoet Celine opnieuw. En dan heeft hij nog slechts enkele uren voordat zijn vliegtuig naar de Verenigde Staten vertrekt om erachter te komen wat nu belangrijker is: een geïdealiseerde romance van negen jaar eerder of een leven met vrouw en kind thuis. Before Sunset is zo licht, zo terloops, zo echt, dat je vanaf het moment dat de blikken van Jesse en Celine elkaar weer ontmoeten, bereid bent om heel veel te vergeten over de regels en conventies van de romantische film. Misschien wordt het in Before Sunset wel steeds minder belangrijk wat de uitkomst is en belangrijker dat de personages in elke seconde dat ze samen zijn zo eerlijk met en tegen elkaar zijn.

Before Sunset. Regie: Richard Linklater. Met: Met Julie Delpy, Ethan Hawke. In: 7 bioscopen.