Ziekte premier duurt nog weken

De Tweede Kamer debatteert volgende week zonder premier Balkenende over de Rijksbegroting 2005. Vice-premier Zalm vervangt Balkenende, die naar verwachting nog twee à drie weken wegens ziekte uitgeschakeld zal zijn.

Voorzitter Weisglas zou vanmiddag aan de Tweede Kamer voorstellen de algemene politieke beschouwingen volgende week op de agenda te zetten. Weisglas heeft hierover vanmorgen met de fractievoorzitters overlegd.

Premier Balkenende ligt sinds vorige week dinsdag met een infectie aan zijn rechtervoet in het ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. De premier had het weekend daarvoor last gekregen van zijn voet en bleek een agressieve infectie van streptokok- en stafylokokbacteriën te hebben opgelopen.

De taken van premier Balkenende worden waargenomen door de vice-premiers Zalm en De Graaf. Onzeker is of de premier kan deelnemen aan twee belangrijke verplichtingen in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Het betreft de jaarlijkse EU-top met Aziatische landen, in Hanoi op 8 en 9 oktober, en een top van EU-leiders in Luxemburg op 11 en 12 oktober.

Premier Zalm heeft geprobeerd de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer samen te voegen met de financiële beschouwingen. Voor Zalm zou dit tijdwinst opleveren. De kleine oppositiepartijen hebben hier vanmorgen bezwaar tegen gemaakt, omdat ze dan te weinig tijd zouden hebben zich voor te bereiden. Ministers zijn verplicht naar de Kamer te komen als de Kamer daarom vraagt. Vice-premier Zalm heeft de komende weken een volle internationale agenda. Volgende week donderdag gaat hij eerst naar New York voor een jaarvergadering van het IMF en namens Europa naar de G7. Vervolgens zou hij naar Hanoï vliegen voor de Aziatische top.

Over de gezondheid van premier Balkenende meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag dat ,,de instabiele fase nagenoeg voorbij'' is. Volgens ingewijden bemoeit de premier zich vanuit zijn ziekbed nog wel met het landsbestuur. Met zijn Blackberry (een telefoon en e-mail-apparaat) houdt hij contact met bewindslieden en CDA'ers. Vice-premier Zalm ging maandag bij de premier op bezoek met een fruitmand. Al eerder bracht Zalm namens het kabinet een bos bloemen aan de premier.