VS leveren aan Israël 5000 slimme bommen

De Verenigde Staten verkopen vijfduizend zogeheten slimme bommen, waaronder vijfhonderd bunker busters aan Israël. Deze grote wapenhandelovereenkomst ter waarde van 319 miljoen dollar is vandaag bevestigd door het Israëlische minister van Defensie in Tel Aviv.

Hoewel Israël zware munitie heeft gebruikt tegen de Palestijnen, zijn deze slimme bommen volgens woordvoerders vooral bedoeld om onder- en bovengrondse nucleaire installaties in Iran en ondergrondse doelen in Syrië te vernietigen. De extra zware bommen werden voor het eerst ingezet tegen het bewind van de Talibaan tijdens de Amerikaanse aanval op Afghanistan.

Het Pentagon heeft de Amerikaanse volksvertegenwoordiging over de transactie geïnformeerd en gezegd dat de levering van de satelliet- en radargeleide bommen het Israëlische overwicht in het Midden-Oosten in stand houdt en dat daardoor ook Amerikaanse strategische en tactische belangen zijn gediend. De overeenkomst wordt gefinancierd uit de Amerikaanse militaire hulp aan Israël.

De feitelijke levering zal plaatsvinden na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Israëlische regering wil met deze aankoop over de mogelijkheid beschikken om Iraanse nucleaire installaties uit te schakelen. Hoewel wordt vermoed dat dat Israël ook zelf slimme bommen produceert, zijn de Amerikaanse slimme bommen zwaarder en effectiever, aldus wapenexperts. Iran ontkent ten stelligste dat gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een nucleair wapen, maar Israël hecht net als de Verenigde Staten geen belang aan deze verzekering. Ook aan het recente rapport van het Internationaal Atoom Energie Agentschap waarin wordt vastgesteld dat er geen bewijzen zijn te vinden van een atoomwapenprogramma, wordt geen betekenis gehecht.

De slimme bommen kunnen gelanceerd worden met F-16's en met F-161's, waarvan de eerste onlangs aan Israël zijn geleverd. De laatste genoemde toestellen zijn bestemd voor lange afstandsvluchten en Israël werkt aan de opbouw van een vloot van 102 van dergelijke gevechtsvliegtuigen. Israëlische ministers en topofficieren hebben de afgelopen maanden duidelijk gemaakt dat zij geen afwachtende houding zullen aannemen als Iran een nucleair wapen ontwikkelt.