Vieze wraak door een heel gewone stripheld

The Punisher is net als Spiderman en Batman en al die andere -mannen gebaseerd op een strip, maar een superheld is hij niet; hij heeft geen bovennatuurlijke gaven en hij springt ook niet rond in een strak pakje. The Punisher bestrijdt het kwaad gewoon met geweren en draagt slechts een zwart T-shirt met een doodskop erop. Alle dingen die de meeste stripverfilmingen avontuurlijk maken ontbreken dus in The Punisher, die daarmee een gewone actiefilm is geworden, maar wel een van de smerigste, humorlooste soort.

Hoofdpersoon is een FBI-agent die nog een laatste undercover-operatie onderneemt voor hij zich aan vrouw en kind gaat wijden. Bij die operatie wordt de zoon van een grote misdadiger neergeknald. De misdadiger neemt wraak door de hele familie van de agent tijdens een reünie op Puerto Rico neer te schieten. De agent overleeft miraculeus en gaat dan op zijn beurt de familie van de misdadiger te lijf. De film duurt ruim twee uur. Het gezelligste sadisme wordt geboden tijdens een scène waarin een jongen langzaam van de piercings in zijn gezicht wordt ontdaan.

Op een gegeven moment durft een van de bijfiguren die de film nog enigszins draaglijk maken te vragen of de wraak van de agent eigenlijk niet net zo verwerpelijk is als de wraak van de misdadiger. Het antwoord ben ik al weer vergeten.

De misdadiger wordt gespeeld door John Travolta, die van de kapper meer munitie heeft gekregen voor het spelen van zijn rol dan van het scenario; een haarlok dreigt steeds voor zijn ogen te vallen. The Punisher is Tom Jane, die het meeste met zijn spieren moet doen, die vaak onder dat zwarte T-shirt vandaan mogen komen.

The Punisher. Regie: Jonathan Hensleigh. Met: Tom Jane, John Travolta, Rebecca Romijn-Stamos. In: 20 bioscopen.

    • Bianca Stigter