Shell: miljarden meer voor opsporen olie

Shell geeft de komende jaren veel meer geld uit voor opsporing van olie en gas. Het energieconcern besteedt dit jaar en de volgende twee jaren telkens circa 15 miljard dollar aan investeringen en overnames.

Dit heeft Shell vanmorgen bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse strategiepresentatie in Londen. Het concern wil zich de komende jaren vooral concentreren op het vinden van nieuwe olie- en gasvelden en het veranderen van de bedrijfscultuur, aldus bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer.

Het leeuwendeel van het geld gaat naar het opsporen en in productie brengen van nieuwe gas- en olievelden. De investeringen overtreffen de 12 miljard die vorig jaar werd uitgegeven ruimschoots. In 2002 deed Shell twee grote overnames, maar in de jaren daarvoor waren de investeringen nog veel lager dan vorig jaar.

De extra uitgaven zijn nodig om de reserves van Shell weer op peil te brengen. Begin dit jaar schokte het Nederlands-Britse concern de financiële wereld door de `bewezen' olie- en gasreserves te verlagen met 23 procent, ofwel het equivalent van 4,5 miljard vaten olie. De verlaging was nodig omdat de reserves niet langer voldeden aan de criteria van de Amerikaanse beursautoriteit SEC.

De affaire kostte drie topbestuurders – onder wie bestuursvoorzitter Sir Philip Wattts en productiechef Walter van de Vijver – hun baan. Shell kreeg bovendien forse boetes van zowel de SEC als de Britse toezichthouder FSA.

Groepen aandeelhouders bereiden rechtszaken voor tegen het bedrijf en diverse (oud-)managers. De Amerikaanse justitie doet nog onderzoek naar verschillende (ex-)bestuurders van Shell.

Het schandaal rond de reservebijstelling heeft er ook toe geleid dat Shell bezig is de interne bedrijfscultuur te veranderen.

,,Zelfs zonder de crisis rond de reserves kan je je afvragen of Shell wel snel genoeg reageerde op ontwikkelingen, of er niet te veel werd gepraat en of de rotatiesnelheid van managers niet te hoog was'', zei Van der Veer vandaag. ,,We willen nu deze rotatie langer laten duren dan de huidige twee tot drie jaar en we willen de organisatie simpeler maken.''

Van der Veer weigerde in te gaan op een mogelijke nieuwe structuur van Shell. Verwacht wordt dat het concern een fusie voorbereidt van het Nederlandse en Britse deel van het bedrijf. Daarover geeft de onderneming in november openheid van zaken.

Bij de nieuwe strategie gaat Shell uit van een gemiddelde olieprijs van 25 dollar per vat. Momenteel kost een vat ruwe olie ruim 40 dollar.

www.nrc.nl dossier Shell