Schade aan boeken Weimar nog groter

Bij de brand in de Amalia bibliotheek in Weimar zijn nog veel meer boeken verloren dan werd gevreesd. Volgens een woordvoerder zijn in totaal 50.000 boeken totaal of onherstelbaar beschadigd. Op 2 september stortte bij een brand in het rococo-paleis waarin de bibliotheek was gevestigd, het dak en de bovenste etage in. Daarbij gingen boeken uit de 16de, 17de en 18de eeuw verloren. Volgens de woordvoerder zijn ook nog eens 62.000 boeken beschadigd, ongeveer 20 procent van de collectie. Het herstel van die boeken zal ongeveer 50 miljoen euro kosten. De titels van de verloren boeken zullen in een overzicht op internet verschijnen zodat particulieren kunnen helpen met het herstel van de verzameling. Verder zijn 37 schilderijen verbrand, waaronder een portret van gravin Anna Amalia door Johann Friedrich Loeber uit 1760. Honderd schilderijen, tachtig beelden en twintig tekeningen zijn eveneens beschadigd, maar kunnen worden hersteld. De oorzaak van de brand staat nog niet vast.