Polen leren links rijden voor werk op Britse bus

Honderden Polen worden door Britse vervoersbedrijven ingehuurd als buschauffeur. De Polen leren in de Zuid-Poolse stad Krakau links rijden, met het stuur aan de rechter kant.

Busbedrijven First Group en Arriva, samen goed voor 40 procent van de Britse vervoersmarkt, hebben al honderd Polen in dienst, aldus Katarzyna Arnold van uitzendbureau ELS in Krakau, dat de chauffeurs rekruteert en traint. ,,Groot-Brittannië komt naar schatting 32.000 chauffeurs te kort'', zegt Arnold.

De al werkzame Polen, die sinds deze zomer rijden op trajecten in Bristol, Bath, Watford en Taunton, verdienen 300 à 350 pond (440 à 513 euro) per week, bijna zes keer zoveel als wat ze in eigen land kunnen verdienen. ,,De arbeidsvoorwaarden zijn gelijk aan die van Britse collega's'', zegt Arnold.

Op dit moment zitten nog eens zeventig chauffeurs bij ELS op training. De Polen, die om te kunnen meedoen minstens zes maanden ervaring als chauffeur moeten hebben in eigen land, krijgen praktijkgerichte taalles. Ze leren hoe ze een buskaartje moeten verkopen, hoe de verschillende onderdelen van de bus in het Engels heten en wat ze moeten doen in het geval van een ongeluk. De training duurt honderd uur.

Arriva heeft een Britse bus, met het stuur aan de andere kant, ter beschikking gesteld aan ELS waarmee de Polen in Krakau op een oefenterrein kunnen rondrijden. ,,Vier extra bussen zijn nog in aantocht'', zegt Arnold. ELS wil ook treinbestuurders en automonteurs voor de Britse markt gaan trainen.

De rekrutering is mogelijk omdat Groot-Brittannië in het toetredingsverdrag met Polen geen voorbehoud heeft gemaakt op het vrije verkeer van arbeid. De meeste andere EU-landen, waaronder Nederland, hebben dat wel gedaan uit vrees voor massamigratie uit Polen.

De Poolse buschauffeurs zijn volgens dagblad Gazeta Wyborcza erg populair, zowel bij werkgevers als bij reizigers: ze zijn punctueel, nauwgezet en beleefd, ze rijden goed en ze willen werken. Ook vallen ze op omdat ze in gestreken overhemd en met gekamd haar op het werk verschijnen. De Polen zijn op hun beurt gecharmeerd van de Britse gewoonte om afscheid te nemen van de chauffeur bij het verlaten van de bus.