Orkest stopt met `extra's'

Het Amsterdams Philharmonisch Orkest vindt de korting met drie ton euro ,,onredelijk''.

,,Vier jaar geleden moesten we anderhalf miljoen gulden inleveren, nu wordt de overgebleven subsidie van 9,8 miljoen euro gekort met 3 procent, net als bij de meeste andere orkesten. Voor ons is dat drie ton in euro's. We hadden liever gehad dat we bij onze problemen werden ondersteund, in plaats van tegengewerkt. Bovendien stijgen de kosten. De inflatie wordt niet gecompenseerd, de pensioenpremies kosten nu twee ton meer. We moeten het dus doen met een half miljoen euro minder per jaar.''

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest in Amsterdam, is teleurgesteld door de forse bezuinigingen op de muzieksector. Hij noemt die ,,onredelijk'', omdat de kwaliteit daarvan ,,om het hardst wordt geprezen.'' Hij wil niet dramatisch doen, ,,maar de grens komt in zicht.'' Staatssecretaris Van der Laan eist dat niet wordt ingeleverd op kwaliteit en op nieuw en bijzonder repertoire.

,,We moeten dit zien als een uitdaging voor onze eigen creativiteit en daadkracht bij het instandhouden van de kwaliteit. We willen niet terechtkomen in een negatieve spiraal. De concertbezoeker moet er zo weinig mogelijk van merkten. De prijzen gaan niet omhoog, want ons publiek is zeer prijsgevoelig. We moeten nog goedkoper gaan werken, op de overhead bezuinigen en meer commerciële activiteiten ontplooien, zoals sponsorconcerten. We stoppen met dure extra's, zoals de concertante opera's die we begonnen met La traviata enCarmen.''

Maar als de efficiency te weinig oplevert, voorziet Schoonderwoerd ernstige ingrepen. ,,Vermindering van het dirigentenbudget, afslanking van het personeelsbestand, afschaffing van groot bezet repertoire, zoals de Tweede symfonie van Mahler die we komende dagen uitvoeren.''