Monarchie: 5,87 euro per persoon

De monarchie kost Nederland volgend jaar 5,87 euro per hoofd van de bevolking. Dit blijkt uit de begrotingen van de ministeries die met de kosten van het koningshuis te maken hebben. In totaal bedragen die ruim 95 miljoen euro. Het is voor het eerst dat het kabinet inzicht geeft in de uitgaven voor het koninklijk huis.

De grootste kostenpost van 39 miljoen euro blijkt de beveiliging van de leden van het koninklijk huis te worden. Die worden gedragen door de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Defensie. Verder kosten de ruim driehonderd ambtenaren die zich op verschillende ministeries met het koningshuis bezighouden, bijna 20 miljoen euro. Auto's, koetsen en ander materieel kost 6,4 miljoen euro.

Het ministerie van VROM draait op voor de kostenpost `Onderhoud en instandhouding Paleizen', een bedrag van 12 miljoen euro. Verkeer en Waterstaat betaalt volgend jaar 578.000 euro voor het bedrijfsklaar houden van het regeringsvliegtuig. Buitenlandse Zaken heeft een post van 1.453.000 euro voor de kosten van staatsbezoeken.

De als `uitkeringen' aangeduide betalingen aan koningin, kroonprins, prinses Máxima en prins Bernhard zullen volgend jaar in totaal ruim 6 miljoen euro bedragen. Dat is ruim een miljoen euro minder dan vorig jaar, doordat de uitkering aan prinses Juliana wegens haar overlijden is komen te vervallen.

De vier leden van het koningshuis die een uitkering krijgen, ontvangen volgend jaar evenveel als dit jaar. Koninigin Beatrix krijgt een uitkering van 3.879.000 euro, waarvan 719.000 euro haar inkomen vormt en de rest kosten zijn.

Een eenmalige kostenpost is de viering van het zilveren jubileum dat koningin Beatrix volgend jaar viert. Deze festiviteiten staan voor 8,4 miljoen euro op de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Begin dit jaar liet koningin Beatrix tijdens een staatsbezoek aan Thailand weten niet al warm te lopen voor een grote jubileumviering. Maar tegenhouden zal ze het feest niet, verklaarde ze in Thailand, want voor veel mensen is het zilveren jubileum nu eenmaal een belangrijk moment.