Lijken in kast bij Woningbeheer

De Haagse wethouder Hilhorst trad na aanhoudende kritiek op zijn functioneren af. Vooral zijn gebrek aan toezicht op de verkoop van Woningbeheer werd hem fataal.

Urenlang vergaderde de Haagse PvdA-fractie de afgelopen weken over de eigen wethouder Hilhorst. Met spanning zagen gemeentelijke politici uit naar de raadsvergadering van donderdag. Zou de fractie de steun in haar wethouder opzeggen? Zover kwam het niet, Hilhorst hield de eer aan zichzelf en stapte vandaag op. Woningbeheer was hem fataal geworden.

Het begon allemaal anderhalf jaar geleden. De gemeente wilde het bedrijf Woningbeheer afstoten. Woningbeheer is een woningbedrijf in handen van de gemeente Den Haag. Het heeft 2.300 woningen en bedrijfspanden in bezit en heeft als doel de stadsvernieuwing vorm te geven. De gemeente wilde van het vastgoedmanagement af, en hoopte aan de verkoop van het bedrijf zo'n 100 miljoen euro over te houden.

Maar in november van dat jaar onthulde de Haagsche Courant dat Woningbeheer nogal wat huizen verkocht aan vastgoedhandelaar Victor 't Hooft, die zeer goede contacten had met de leiding van Woningbeheer. 't Hooft verdiende goed aan de doorverkoop van die huizen. De gemeenteraad eiste een onderzoek naar de banden tussen de vastgoedhandelaar en het bedrijf, en berispte Hilhorst voor de gang van zaken.

De verkoop van het bedrijf had ondertussen ernstig te lijden onder de ophef over belangenverstrengeling. Bank NIB Capital, die de verkoop voor de gemeente regelde, wist geen enkele koper tot een bod te verleiden. Duidelijk werd dat potentiële bieders de boekhouding van het bedrijf te ondoorzichtig vonden, maar ook geen interesse hadden voor de adviserende tak van het bedrijf.

Weer kreeg Hilhorst van de gemeenteraad een tik op de vingers.

De gemeente dwong de toenmalige raad van commissarissen van Woningbeheer daarop begin juni tot aftreden. Volgens de gemeente was de raad niet in staat de verkoop van het bedrijf tot een goed einde te leiden.

De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale, die al eerder interesse in Woningbeheer had, praatte verder met de gemeente. De 100 miljoen euro die de gemeente voor Woningbeheer wilde hebben, vond deze corporatie te veel, Rochdale wilde tussen 30 en 35 miljoen euro betalen. Financieel directeur Peter Seewald onderhandelde sinds december vorig jaar met Henk Jagersma over de verkoop van Woningbeheer. Jagersma is directeur van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente.

De onderhandelingen verliepen voorspoedig ,,en wij waren in de veronderstelling dat we de deal al aan het afhechten waren'', herinnert Seewald zich.

Dat bleek dus niet zo te zijn. De nieuwe raad van commissarisen leverde nieuwe problemen op. Enkele leden daarvan hadden nauwe banden met het adviesbureau Koningsbos, waaraan ook Jagersma gelieerd was. Hij was commissaris van het moederbedrijf van het adviesbureau.

Jagersma mocht niet langer het woord voeren en Rochdale kreeg twee weken geleden vam de nieuwe raad van commissarissen te horen dat de onderhandelingen beëindigd waren. Seewald: ,,Dat vonden wij toch wel heel vreemd. Woningbeheer ging eerst zelf kijken of reorganisatie mogelijk was.''

Jagersma kreeg een brief-op-poten van Rochdale, een afschrift ging naar de raad van commissarissen. ,,Jagersma liet weten ook niet echt blij te zijn met de hele gang van zaken'', vertelt Seewald.

Rochdale zag de onderhandelingen als strikt zakelijk. Maar aan de kant van Woningbeheer, de gemeentelijke kant, speelden allerlei politieke processen. Zo werd bijvoorbeeld Peter Noordanus ingeschakeld bij de onderhandelingen tussen de partijen aanwezig te zijn. Noordanus is oud-wethouder (PvdA) van de gemeente en voormalig bestuurder van de VROM-raad, een gezaghebbend onderdeel van het ministerie. Maar Noordanus is niet alleen politicus, ook zakenman. Hij werkte voor het adviesbureau Boer & Croon en is sinds januari van dit jaar (interim)bestuursvoorzitter van AM, een van de grootste beursgenoteerde vastgoedontwikkelaars in Europa. Noordanus zegt zelf beide partijen eind mei tijdens een etentje aan elkaar geïntroduceerd te hebben – ,,een vriendelijkheidje op verzoek van Rochdale'' – en dat gesprek met beide partijen in juni op het gemeentehuis voortgezet te hebben. Volgens Seewald van Rochdale was Noordanus ,,enkele keren technisch voorzitter'' bij de gesprekken ,,wegens zijn kennis van zaken''.

Ondanks de gesprekken heeft Noordanus ,,geen betrokkenheid'' met de onderhandelingen, zo zegt hij zelf, ,,want ik vind niet dat ik ergens bij betrokken moet zijn waar mijn bedrijf niet bij betrokken is. Dit is geen AM-kwestie, en dat wil ik zo houden.'' In juli werd Noordanus van interim-bestuurder definitief bestuursvoorzitter van AM.

Het politieke doolhof van belangen werd Hilhorst uiteindelijk te veel. Hij laat een onverkoopbaar Woningbeheer achter.

    • Derk Stokmans
    • Freek Staps