Liefde, oorlog en taarten bakken

De Italiaanse film La finestra di fronte ontkomt er niet aan af en toe bespottelijk te worden. Eeen vrouw werkt in een kippenslachterij en trekt de stoute schoenen aan om banketbakster te worden. Die woorden botsen met het motto van de film: ,,je moet eisen in een betere wereld te leven. Wees niet tevreden met overleven''. Er is waarschijnlijk een betere regisseur dan Ferzan Ozpetek voor nodig om die botsing te vermijden, of een slechtere, want het zijn vooral de pretenties die La finestra di fronte nu de das omdoen. Dat motto wordt ook nog eens uitgesproken door een overlevende van de holocaust, een oude man die vroeger een beroemd banketbakker is geweest. Op de website van Cinemien, de distributeur die de film in Nederland uitbrengt, wordt een recept gegeven van een van de taarten die in de film gebakken wordt (een chocolade maraschino taart met bosvruchten).

Het sentiment van de film moet voor velen net zo makkelijk naar binnen glijden. La finestra di fronte (de Engelse titel is Facing Windows) won veel prijzen op binnen- en buitenlandse festivals. De film won maar liefst vier David di Donatello prijzen, de Italiaanse Gouden Kalveren. Regisseur Ozpetek, een naar Italië verhuisde Turk, had ook al veel succes met zijn debuut, Hamam, il bagno turco (1997).

De toekomstige en de voormalige banketbakkers ontmoeten elkaar op straat in Rome. De oude man weet niet meer wie hij is, en wordt door de lieve echtgenoot van de vrouw mee naar huis genomen. Zij is een zure controlfreak, die door de komst van de oude man langzaam ontdooit. Haar relatie met de echtgenoot en met hun kinderen verbetert niet meteen, eerst wordt ze nog verliefd op haar overbuurman, een man die haar door het raam al net zo lang blijkt te bespieden als zij hem. Door dit verhaal is ook nog eens het oorlogsverleden en een liefdesgeschiedenis van de oude man geweven, dat in vernuftig bedoelde maar loodzwaar aankomende montagetrucs aan het heden gekoppeld wordt.

Veel prijzen die de film won, gingen naar de acteurs, die zich inderdaad overtuigend van hun taak kwijten. Vooral Giavanna Mezzogiorno is goed als een bepaald niet sympathieke vrouw die er niet alleen dankzij haar schoonheid in slaagt de kijker voor zich te winnen. De overbuurman is het Italiaanse stuk Raoul Bova, die ter tempering daarvan een bril opgezet heeft gekregen. De oude man is de laaste rol van Massimo Girotti, een Italiaanse acteur die in de jaren veertig hoofdrollen speelde in Italiaanse meesterwerken als Visconti's Ossessione (1943) en in de jaren zestig de vader speelde in Pasolini's Teorema. Girotti stierf op 5 januari 2003 in Rome.

La finestra di fronte. Regie : Ferzan Ozpetek. Met: Giovanna Mezzogiorno, Massimo Girotti, Raoul Bova, Filippo Nigro, Serra Yilmaz. In: 12 bioscopen.

    • Bianca Stigter