Levenslang geëist in Baarnse moordzaak

De officier van justitie heeft vanochtend voor de Utrechtse rechtbank een levenslange gevangenisstraf geëist voor verdachte Paul de R. Hij wordt ervan verdacht het Baarnse echtpaar Müller in 1999 te hebben vermoord en begraven op de kinderboerderij die hij beheerde. De R. ontfermde zich vier jaar lang over de financiën en het huis van het echtpaar. Hij bekende gisteren dat hij regelmatig geld van de rekening van het echtpaar overmaakte naar zijn eigen rekening. In totaal zou het gaan om 155.000 euro.

Volgens de officier van justitie zijn de slachtoffers tussen 4 en 10 november 1999 in de hal van hun rijtjeshuis in Baarn om het leven gebracht. Hans Müller werd gewurgd, Ria Müller stikte waarschijnlijk door de tape die over haar neus en mond was geplakt. De slachtoffers zijn begraven in een gat van 1,20 m. diep bij het geitenhok. Getuige Boutahar A. die de afgelopen maanden net als De R. in het huis van bewaring in Nieuwegein verbleef, verklaarde dat De R. hem de moord had opgebiecht.

Het Pieter Baancentrum adviseerde de rechtbank om De R. tbs met dwangverpleging op te leggen. Die mogelijkheid wees de officier vanochtend af, omdat de stoornissen van De R. niet behandelbaar zouden zijn. De kans op herhaling is groot, volgens het openbaar ministerie, bovendien is het gevaar aanwezig dat De R. door geveinsd goed gedrag zou worden overgeplaatst naar een open inrichting of dat de tbs-behandeling eerder wordt beëindigd. De R. heeft in het verleden al vijf jaar tbs-behandeling gehad.