Levensgids

Een wekelijkse greep uit de kiosk. Vandaag het feestnummer van Libelle, dat de 70ste verjaardag viert.

Waarom lachen zich alle 71 dames en vijf heren die aan Libelle meewerken over vier pagina's de tanden bloot? Bij Libelle zijn ze gek op dit soort optelsommen: `53 vrouwen over hun relaties' of `30 feestelijke door-de-week-recepten'. Het is een gepatenteerde vondst van oud-hoofdredacteur Rob van Vuure, waaraan je alle bladen kan herkennen waarmee hij zich heeft bemoeid. Nu Libelle 70 jaar oud is, bevat het driedubbeldikke feestnummer 70 feestkapsels, gaat het over 70 jaar gezondheid in Nederland, worden 70 gezichtsbepalende vrouwen geportretteerd en kan men zich voor 70 euro op de komende 70 nummers abonneren.

In een beschouwing bij de uitslag van een Libelle-enquête stelt Christien Brinkgreve dat het moederschap minder eenzaam is geworden omdat vader meer bij de kinderen betrokken is. Niet het verlies van tijd voor jezelf en je man beschouwt de sociologe als het moeilijkste van het moederschap, maar de zorgen om het kind. ,,Eenmaal moeder sluimert altijd in je achterhoofd de angst dat er iets met ze kan gebeuren. Je bent voor het leven kwetsbaar.'' Maar moederschap geeft ook doel en betekenis, zo blijkt uit de Libelle-enquête. ,,Voor het merendeel van de Libelle-moeders blijft het moederschap toch `het mooiste wat er is'.''

Libelle is voor veel vrouwen tegelijk `familie' en gids: net als een kind verschaft het richting, doel en betekenis. Voor Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys was het blad zelfs wegbereider van de emancipatie: ,,Wat Libelle begint, maakt Opzij af.'' Ook tv-presentatrices Ria Bremer en Hanneke Groenteman roemen de emancipatorische kwaliteiten van Libelle. Schrijfster Anna Enquist prijst de goed gedocumenteerde Libelle-interviewers.

De bejubelde ondervraagsters bezochten voor dit feestnummer een aantal voorbeeldvrouwen. De koppen weerspiegelen de voor de redactie meest prangende uitspraken. Willeke Alberti: ,,Ik geniet van wat ik doe, ik leef heel bewust.'' Monique van de Ven: ,,Ik houd van het leven, en dus ook van wat daarbij hoort.'' Tessa de Loo: ,,Ik heb tien levens nodig om te doen wat ik wil doen.'' Zij haalt eruit wat erin zit, maar eigenlijk is het leven te kort voor de Libelle-vrouw. Achterin verschaft dit nummer tips voor vrijetijdskleding onder de kop: `Vandaag doen we lekker niets.' Na de reeks levenswijsheden klinkt dat als vloeken in de kerk.

Gezelligheid, geborgenheid en de kwetsbaarheid van een vervuld bestaan, dat zijn de ingrediënten waaruit dit vrouwenblad wordt samengesteld. Die klinken ook door in de `verhalen van uw leven', verteld aan Tineke Beishuizen: vrouwenlevens die veranderden door een gehandicapt kind, zieke man of foute schoonzoon. Leed wordt met moed gedragen; achter de wolken schijnt altijd weer de zon. Dit vanouds populaire blad heeft religieuze dimensies: het verleent troost, hoop en zelfs absolutie – in de vorm van een in 560.000-voud gereproduceerd levensverhaal.

Libelle voelt haarfijn aan wat de Nederlandse vrouw wil lezen. Albert Heijn liet de bedrijfsleiders van zijn zelfbedieningswinkels het tijdschrift `als vakliteratuur' lezen, ,,zodat ze wisten wat de klanten bezighield''. Als een nóg ouder instituut dit in je blad schrijft, wil je wel lachend op de foto.

Libelle, weekblad, €2,50

    • Tom Rooduijn