Islam mag niet naar Amerika

Yusuf Islam, beter bekend als Cat Stevens, het Britse popicoon uit de jaren zestig en zeventig, is toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Dat gebeurde nadat hij zich vanuit Londen al op weg bevond naar Washington.

Islam werd op het vliegveld van Bangor in de Amerikaanse staat Maine uit het vliegtuig gehaald en door de federale recherche (FBI) verhoord. Kort daarvoor bleek dat zijn naam voorkomt op een zwarte lijst van de Amerikaanse autoriteiten. Die waarschuwden de vluchtleiding en dwongen de piloot van het toestel van United Airlines vroegtijdig te landen.

Naar verwachting krijgt Islam vandaag toestemming om terug te keren naar Groot-Brittannië.

Onder de artiestennaam Cat Stevens scoorde Steven Dimitri Georgiou in de jaren zestig en zeventig de een na de andere hit met nummers als `Morning has broken' en `Wild World'. Sinds Stevens zich in 1977 tot de islam bekeerde en de naam Islam aannam, zorgt hij regelmatig voor opschudding door zich met internationale conflicten te bemoeien. In 2000 weigerden de Israëlische autoriteiten hem de toegang tot het land, omdat hij geld zou hebben geschonken aan Hamas. In 1993 maakte hij zich sterk voor militair ingrijpen in Bosnië om de moslimbevolking daar te beschermen.

In 1990 leidde hij voorafgaand aan de eerste Golfoorlog een vredesmissie naar Irak. Zijn ontmoeting met president Saddam Hussein leidde destijds tot heftige verontwaardiging in het Britse lagerhuis. Tijdens de laatste Golfoorlog verzette hij zich tegen de invasie van Irak met het nummer `Peace Train'.