Hoog bedrag zegt weinig over een prijs

Op de voorpagina van deze krant van 21 september stond het bericht `Record-vraagprijs voor Rembrandt'. Een hoog bedrag zegt weinig over een prijs, want de schrikbarende inflatie wordt vergeten. In de tweede helft van de jaren zestig van de vorige eeuw was de gemiddelde prijs van een Rembrandt 1 miljoen gulden, dat zouden 450.000 euro's zijn. Ik praat uit ervaring, want toen gingen zes Rembrandts door mijn handen. De beroemste was de JUNO van de meester, nu bij de oliemagnaat Armand Hammer, die trouwens na een bruikleen in het Metropolitan Museum negen jaren later al negen keer zoveel ervoor betaald heeft. `Dankzij' de inflatie is de `waarde' nu derhalve ruim 70 keer zoveel geworden.

Ter illustratie: een gemiddelde Nederlandse krant kostte begin jaren vijftig van de vorige eeuw vijf cent, dus minder dan 2,5 eurocent. Nu is dat `maar' zowat 50 keer zoveel geworden, achteraf dus géén record.

    • Hans M. Cramer