Hollands filmfeestje op tv

Op de eerste woensdag na de derde dinsdag in september begint altijd het Nederlands Film Festival. In de programmakrant van het festival staat dit jaar voor het eerst niet alleen welke films te zien zijn in de diverse Utrechtse bioscopen die aan het festival meedoen, maar ook wat er die dagen aan Nederlandse films op de televisie te zien is. Dat is nu eens veel en goed. Vanavond is bijvoorbeeld Zus & Zo te zien, een romantische komedie van Paula van der Oest, wier nieuwste film Verborgen Gebreken volgende week het festival besluit en Lek!, een thriller van Jean van de Velde die op het festival in Utrecht gast van het jaar is.

De films zijn te zien op Nederland 3, waar september door netcoördinator Lennart van der Meulen vast niet toevallig is uitgeroepen tot maand van de Nederlandse film. Morgen is Nynke van Pieter Verhoeff te zien, in 2001 winnaar van het Gouden Kalf voor beste speelfilm, vrijdag Loverboy van Lodewijk Crijns, zaterdag All Stars van Jean van de Velde, een film waar nu al een Belgische, een Spaanse en een Engelse versie van is gemaakt.

In totaal zenden NPS, VARA en VPRO in september achttien Nederlandse films uit, waarvan het merendeel na 2000 werd gemaakt. En dan wordt die weelde ook nog aangevuld met een dagelijks festivaljournaal, gemaakt door VPRO's R.A.M, en wordt het gala van de Nederlandse film, waarop de Gouden Kalveren worden uitgereikt, volgende week vrijdag uitgezonden. De festivalkrant vermeldt ook keurig het nieuwe wekelijkse filmprogramma op RTL 5, Mioch versus Goderie, dat voor het besteden van aandacht aan de Nederlandse film een subsidie van 50.000 euro kreeg van het Nederlands Fonds voor de Film.

Nederlandse film en televisie zijn al veel langer met elkaar verstrengeld. Het is bijna onmogelijk in Nederland een film te maken zonder dat daar geld van een publieke omroep mee gemoeid is. Simon, vanavond de openingsfilm van het festival, kwam bijvoorbeeld tot stand dankzij de VPRO. Nu het doek vermoedelijk voorgoed valt voor filmstimulering via fiscale voordeelregelingen, zal de televisie voor film weer belangrijker worden. Daar komt nog bij dat recent onderzoek van Philips heeft uitgewezen dat van alle Europeanen Nederlanders films niet het liefst in de bioscoop zien, maar thuis op de buis.

R.A.M. Nederlands Film Festival 2004, Ned 3. 19.55-20.10u.

    • Bianca Stigter