Het beeld

Televisiepresentatrice en voormalig wielrenster Daniëlle Overgaag is de partner van ex-soapacteur en televisieproducent Reinout Oerlemans. Als het goed is, denkt u nu: `wat kan mij dat schelen?'

In onze maatschappij is het immers een beschavingsnorm om individuen niet te definiëren in relatie tot hun partner, al helemaal niet als ze ongehuwd zijn, en dus ervoor kiezen hun verhouding niet aan de grote klok te hangen.

Overgaag presenteert bij SBS6 het door Oerlemans geproduceerde programma Meer dan de vrouw van. Ze speurt naar het eigen leven van echtgenotes van beroemde mannen. We zien Sophie, de vrouw van autocoureur Jos Verstappen, bij hem achterin de bolide zitten, ook al was ze zelf tweevoudig Belgisch kartkampioen.

Meer dan de vrouw van is in het hart van de dinsdagavond van SBS6 geplaatst, waar thematische programmering de kans op zappen moet zien te verkleinen. Het thema lijkt glamour en relaties, ofwel: `mooie vrouwen, rijke mannen'. Danny de miljonair is een variatie op De bachelor, met dien verstande dat de rijke vrijgezel om wiens gunsten twintig meisjes wedijveren in dit geval een bedrieger is. In werkelijkheid is Danny een Noord-Hollandse kraandrijver op een Belgisch château, die van de productie een spoedcursus wijndrinken kreeg. Aan het slot moet de winnares natuurlijk beslissen of ze op Danny of op zijn geld viel.

Als alternatief voor de debatten over prinsjesdag werd de avond afgerond met het eerste deel van een nieuwe serie Rijk en beroemd, waarin het vermogen van Marco Borsato en zijn vrouw Leontine Ruiters werd geschat tussen de 20 miljoen (Quote-hoofdredacteur Jort Kelder) en 40-50 miljoen euro (huisvriend Hans Kraay jr.).

Wat gaat het ons aan? Is het wél nieuws dat de kosten van het koninklijk huis 83 miljoen euro per jaar bedragen (Editie NL)? Ja, want dat is geld van ons allemaal. Maar wat doen we met publieke uitspraken van onofficiële partners van bekende Nederlanders?

De media zijn misschien te discreet om het nieuws te vinden als de vader van de tweeling van de politiek leider van GroenLinks het politiek-correcte gedachtegoed van die partij uit het verleden bekritiseert en eerherstel voor Pim Fortuyn én Hans Janmaat bepleit. Toch is het opmerkelijk wat filmmaker Robert Oey zondag deed in Wonderland (VPRO).

Stel nu eens dat een ander prominent Kamerlid tot nu toe haar mond heeft gehouden over het uittreden van fractie- en bentgenoot Geert Wilders, wegens de fractiediscipline in de VVD over de toetreding van Turkije tot de EU. En stel dat de bij mijn weten niet officieel geregistreerde partner van dat Kamerlid als columnist in Buitenhof oproept om in een referendum tegen de Europese grondwet te stemmen om zo Turkije buiten Europa te houden. Zou u volhouden dat de opvattingen van hoogleraar wijsbegeerte Herman Philipse niet van belang zijn voor die van Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, zelfs als ze de 77ste zetel van de regeringscoalitie bezet? Beschaafd zwijgen zou betekenen dat alleen het wereldje van media en politiek die informatie mag krijgen.

    • Hans Beerekamp