Hamilton in Athene al positief bevonden

De Amerikaanse wielrenner Tyler Hamilton is niet alleen tijdens de Ronde van Spanje, maar ook tijdens de Olympische Spelen op bloeddoping betrapt. Hij werd in Athene op 19 augustus, na zijn gouden race in de individuele tijdrit, ook al positief bevonden. Als de contra-expertise positief is, raakt hij de medaille kwijt en wordt de Rus Ekimov net als in Sydney 2000 gekroond tot olympisch kampioen.

Hamilton won in de Vuelta de achtste etappe, een individuele tijdrit, maar gaf zes dagen later op wegens maagklachten en een handblessure. De 33-jarige Amerikaan, die vorig seizoen van het Deense CSC overstapte naar het Zwitserse Phonak, is zich van geen kwaad bewust, verklaarde hij gisteren op een persconferentie in Zwitserland. Hij nam het woord `manipulatie' in de mond.

,,Ik ben honderd procent onschuldig'', zei Hamilton. ,,Ik word ervan beschuldigd bloed van een ander te hebben laten injecteren. Iedereen die mij kent, weet dat zoiets onzin is. Ik zou zoiets nooit doen. Ik zou meteen mijn fiets opbergen. En ik verzeker jullie dat die gouden medaille in mijn woonkamer blijft hangen, tot ik geen cent meer over heb. Ik heb daar heel hard voor moeten werken en dat ding blijft waar-ie is.''

De ploegleiding gelooft in de onschuld van Hamilton, verklaarde een woordvoerder. ,,Wij ontslaan geen onschuldige mensen. We denken eerder dat die testen niet deugen. We hebben wetenschappelijke rapporten waarin de betrouwbaarheid van die methoden in twijfel wordt getrokken.''