Groot onderzoek witwaspraktijken

De Amsterdamse politie heeft gisteren een inval gedaan bij het advocatenkantoor Toenbreker. ,,Op gezag van rechter-commissaris Druif uit den Bosch zijn in de kantoorruimte van mr. E.Hingst in het kader van twee onafhankelijk van elkaar lopende onderzoeken zoekingen gedaan'', zegt de kantoorgenoot van Hingst, mr. C.Dekker. Ook in de twee woningen van Hingst zijn huiszoekingen geweest. De advocaat is niet aangehouden, omdat daar volgens de woordvoerder van het parket in Den Bosch, I.Pol, ,,nog onvoldoende grond'' voor is. Hingst zegt ervan overtuigd te zijn dat dat ook zo zal blijven.

Een van de onderzoeken is het zogeheten Car Wash onderzoek, door de politie omschreven als ,,een grote witwaszaak''. In verband met dat onderzoek heeft de politie gisteren op verschillende plaatsen in het land vier mannen aangehouden. Zij worden verdacht van het witwassen van enkele miljoenen euro's aan drugsgeld en georganiseerde hennephandel.

Het tweede onderzoek waarvoor een huiszoeking werd verricht, is het zogeheten Licius-onderzoek. Dit onderzoek, ook naar witwassen, wordt geleid door het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam en richt zich op de activiteiten van een cliënt van Hingst, de fiscalist van de onlangs doodgeschoten onroerendgoedmagnaat Endstra.

,,Toen we hoorden dat Den Bosch een zoeking wilde, zeiden wij dat we ook al een tijd van plan waren bij hem te kijken, en om nu iemand twee keer met een zoeking lastig te vallen, vonden we te veel'', aldus een woordvoerder van het Amsterdamse OM. Voor het Car Wash-onderzoek zijn enkele verzegelde enveloppen meegenomen, aldus Hingst, voor het Licius-onderzoek ,,ietsje meer''. ,,Maar mijn naamsbeschadiging is een feit''.

De politie deed met honderd agenten huiszoeking in Amsterdam, Berlicum, Den Bosch en Tilburg. Daarbij zijn een groot geldbedrag, dure auto's en enkele vuurwapens in beslag genomen. Een 40-jarige Hagenaar werd aangehouden toen hij bij een pand in Den Bosch 3.000 jonge hennepplantjes kwam afleveren.