García Márquez niet welkom bij taalcongres

In het gezelschap van taalkundigen wordt kritiek op de officiële spelling niet altijd gewaardeerd. En wie, zoals de Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, meent dat het beter is de spellingsregels maar helemaal af te schaffen kan beter zijn mond houden wil hij niet in de ban worden gedaan.

Zo zal het derde Internationale Congres van de Spaanse Taal, dat in november in Argentinië plaatsvindt, het zonder García Márquez moeten stellen. Aanvankelijk was het zwaargewicht van de Spaanstalige literatuur niet uitgenodigd door de Argentijnse taalacademie, zo vertelde de Argentijnse staatssecretaris voor cultuur Magdalena Faillace het Spaanse dagblad El País. Reeds bij het eerste congres acht jaar geleden had de schrijver zich ontpopt als een lastpost, zo was volgens haar de mening van de organisatie. ,,Spelling, die terreur die de mensheid vanaf de wieg wordt opgelegd'', had García Márquez zich bij die gelegenheid misprijzend laten ontvallen en dat waren de Argentijnse taalmeesters niet vergeten.

De onthulling van Faillace, die de schrijver wel graag in Argentinië wil ontvangen, was aanleiding voor de Portugese Nobelprijswinnaar Jose Saramago om op zijn beurt bij wijze van protest zijn uitnodiging voor het congres te verscheuren. Een en ander leidde tot een koortsachtig telefoonverkeer. García Márquez werd alsnog gesmeekt langs te komen, maar de schrijver sloeg de invitatie beleefd af. ,,In de kern van de zaak ben ik verlegen'', liet hij weten aan de voorzitter van de Spaanse Academie, het overkoepelend orgaan van de academies die het congres organiseren. Wel heeft García Márquez collega-Nobelprijswinnaar Saramago verzocht alsnog aanwezig te zijn in Argentinië.