EU: slapen geen werken

De Europese Commissie gaat een einde maken aan de regel dat `slaapdiensten' van bijvoorbeeld artsen in ziekenhuizen en beroepsbrandweerlieden volledig als werktijdtijd gelden. Daarmee komt de Commissie tegemoet aan de wensen van lidstaten die grote problemen hebben met de huidige Europese richtlijn die `slaapdiensten' wel als werkuren beschouwt.

Een jaar geleden oordeelde het Europees Hof dat de uren van werknemers die 's nachts wachtdiensten moeten draaien in hun instelling, volledig als werk gelden. Die uitspraak had grote consequenties. Werknemers zijn wettelijk gebonden aan een maximaal aantal `werk'-uren per week. Daardoor zou er bijvoorbeeld in ziekenhuizen veel extra personeel moeten komen. De slapend doorgebrachte uren zouden ook moeten worden doorbetaald. Dat zou de lidstaten flink op kosten jagen.

De Commissie heeft vandaag een herziening van de Europese arbeidstijdenwet voorgesteld. De oude wet kent alleen maar arbeidstijden en rusttijden. In het voorstel komt er een tussencategorie.

Europese ministers en europarlement moeten zich er wel nog over buigen. De nieuwe regels omvatten veel meer veranderingen die soms zeer gevoelig liggen.