Eredivisie bespreekt vandalismebeleid

De Eredivisie NV (ENV) zal morgen op de aandeelhoudersvergadering naast het voorstel van de KNVB over een nieuw sanctiebeleid tegen kwetsende spreekkoren op onderdelen ook het zogeheten `zevenstappenplan' van Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde en Gaston Sporre (oud-voorzitter FC Zwolle) bespreken.

Deze maatregelen tegen het voetbalvandalisme in het algemeen gaan nog iets verder dan die van de bond. Het zevenstappenplan werd in mei positief ontvangen door staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van Sport.

De voetbalbond wil clubs waarvan de supporters zich schuldig maken aan ontoelaatbare spreekkoren een officiële waarschuwing (gele kaart) geven. Wanneer de aanhang zich opnieuw misdraagt, volgt een rode kaart en dat houdt in het spelen van één of meerdere wedstrijden zonder publiek. Daarnaast hebben de scheidsrechters reeds de instructie gekregen om bij kwetsende of discriminerende spreekkoren de wedstrijd stil te leggen en het veld te verlaten. In overleg met de lokale autoriteiten moet dan worden bekeken of het duel na een `afkoelingsperiode' kan worden hervat of helemaal dient te worden gestaakt.

Sporre vindt dit halfbakken maatregelen. ,,Er is één element uit onze voorstellen gelicht. Veel clubs zien het als een maatregel die halsoverdekop is genomen. Maar uiteindelijk durft niemand wat te doen en gaan we straks weer op de oude voet verder. Wij vinden dat je de verantwoordelijkheid niet bij de scheidsrechter moet leggen, maar bij de onafhankelijke waarnemer. Ofwel: de vierde official langs de lijn. De arbiter moet nu volgens de instructies van de KNVB in overleg treden met de lokale overheid. Dat leidt tot lange discussies en bizarre toestanden.''

Het stappenplan van Van der Velde en Sporre voorziet in een convenant voor de Betaald Voetbal Organisaties (BVO's), hardere sancties voor clubs en supporters, sociale controle op de tribune en betere afspraken met de overheid die voor een duidelijke strafmaat moet zorgen. Zoals werkstraffen, celstraf of geldboetes. Sporre: ,,De bond zal ook punten in mindering moeten brengen bij clubs die hun aanhang niet in bedwang blijken te hebben. Het is een kwestie van moed tonen. De KNVB moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. In het bedrijfsleven heb ik al iemand horen zeggen: `Is er geen leiding in die tent?''

President-commissaris Michael van Praag van de ENV vindt dat Sporre te ver gaat in zijn plannen. ,,Als je punten in mindering brengt geef je het publiek een instrument in handen. Een convenant wordt niet nageleefd. Ik vind wel dat we als ENV moeten besluiten maatregelen te nemen. Die zouden in overleg met de eerste divisie vastgelegd moeten worden in een reglementswijziging bij de KNVB. Deze kan dan in de najaarsvergadering in december besproken worden. Sporre moet zich niet met het voetbal bemoeien. Daarin heeft hij geen enkele functie meer.''

Sporre stelt dat het niet moeilijk is om afspraken te maken wanneer spreekkoren ,,kwetsend en grievend zijn''. Het argument van directeur betaald voetbal Henk Kesler dat de lokale overheid uit veiligheidsoverwegingen niet altijd wenst mee te werken bij het staken van een wedstrijd of het ontruimen van een vak, gaat er bij hem niet in. ,,Ik begrijp ook wel dat de Rotterdamse burgemeester Opstelten niet wil dat supporters de stad in trekken en op de Lijnbaan rottigheid gaan uithalen. Daarom moet de KNVB het voortouw nemen.''