D66 wil fors minder bezuinigen op kunst

Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66, wil de bezuinigingen op de kunst terugbrengen van 19 naar 9 miljoen. Hij zegt daarover in overleg te zijn met de fractievoorzitters van de coalitie. ,,Of we eruit komen, is nog onduidelijk.''

Jan Rijpstra, woordvoerder Cultuur van de VVD, doet het plan vooralsnog af als `grote onzin'. ,,Het is typisch Boris Dittrich. Vorige week kwam er een brief van prominenten naar buiten met de oproep om minder te bezuinigen op kunst en dan roept hij dat hij dat wel even gaat regelen.''

De CDA-woordvoerder voor Cultuur, Nicolien van Vroonhoven verbaast zich over het voorstel. ,,Van een deal is mij niets bekend.'' Minder bezuinigen is welkom. ,,De kunstsector is klein en ik merk dat de bezuinigingen veel pijn doen. Maar ik vraag me af waar dat extra geld vandaan gaat komen.''

Wat Rijpstra betreft moet eerst de Cultuurnota goed worden geanalyseerd. ,,De kunstsector is er met een bezuiniging van 3 procent helemaal niet slecht vanaf gekomen. Op sport wordt bijvoorbeeld 30 procent bezuinigd. En als er ruimte komt om financieel bij te spijkeren in de kunstsector, dan moet dat geld naar stimuleringsmaatregelen voor de film.'' Rijpstra sluit niet uit dat de bezuinigingen op kunst worden verminderd. ,,Dat is het politieke spel. Als D66 bereid is op andere terreinen toe te geven, dan kan het op dit punt zijn zin krijgen.''

De gisteren door Van der Laan gepresenteerde Cultuurnota 2005- 2008 telt 59 afvallers en 67 nieuwkomers. Er lagen aanvragen van 833 instellingen voor een totaal van 660 miljoen euro. Naar 433 instellingen gaat subsidie, 11 meer dan de Raad had geadviseerd.

Van de 19 miljoen euro bezuinigingen in vergelijking met de vorige periode van vier jaar komt 5 miljoen van buiten de Cultuurnota. Zo'n 5,7 miljoen moet komen van de ondersteunende instellingen. Van der Laan wil dat er in 2006 slechts één ondersteunende organisatie per sector is. Nu kwamen er subsidieaanvragen van 153 ondersteunende instellingen.

De bijdrage aan de amateurkunst van het Rijk wordt `bescheiden' genoemd in de Cultuurnota. De amateurkunst wordt dan ook ontzien bij de bezuinigingen.

Bij de 115 keer dat de staatssecretaris afwijkt van het raadsadvies geeft ze 70 keer meer, 45 keer minder. In 36 gevallen betreft het een ondersteunende instelling, voor wie een overgangsperiode van een jaar geldt. In 32 gevallen is een `convenant met een andere overheid' reden om af te wijken, bijna altijd positief.