Crisis Real nog niet bezworen

Door een 1-0 overwinning ontsnapte Real Madrid gisteravond aan een verdere verdieping van zijn crisis. Maar het publiek liet er geen twijfel over bestaan dat het ongenoegen niet verdwenen is.

De fluitconcerten voorafgaande aan de wedstrijd in het Barnabeu-stadion zijn oorverdovend. De Real Madrid-spelers zijn juist het veld op gekomen, even later gevolgd door Osasuna, de voetbalclub uit Pamplona. ,,Dat gefluit is dus niet voor Osasuna'', concludeert Augustín López Muñoz. De voorzitter van de supportersclub Los Primeros vat de onvrede met de spelers bondig samen: desidia, een woord dat zowel slordigheid, als gemakzucht en zorgeloosheid betekent.

Gisteravond om tien uur trad Real Madrid aan na een evidente crisis: trainer José Antonio Camacho stapte op na slechts enkele maanden in dienst te zijn geweest. De kolderieke Camacho, bekend vanwege de enorme zweetvlekken onder zijn oksels, hield het er wat vaagjes op dat hij ,,niet meer rendement'' uit vermoedelijk het duurste sterrenelftal ter wereld kon krijgen. De onvrede over het desastreus geëindigde seizoen en een al even erbarmelijk begin van de nieuwe competitie richtte zich dan ook onmiddellijk op de duurbetaalde equipe, die zich kennelijk niet in het gareel liet dwingen door Camacho. En op voorzitter Florentino Pérez, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de malaise.

Met zijn postuur en gelaatsuitdrukking, die sterk doen denken aan die van James Gandolfini in The Sopranos, lijkt Augustín López een goede personificatie van het ongenoegen. ,,Er zit geen continuïteit in het spel, misschien is het iets mentaals'', analyseert de voorzitter van de supportersclub uit de arbeidersvoorstad Fuenlabrada. Er heerst een kille stilte in het megastadion: alleen de radicale aanhang Ultrasur tracht er nog een beetje de stemming in te houden. De rest knaagt zwijgend op zijn zonnebloempitten.

Supportersclublid David, een jonge advocaat uit Fuenlabrada, ziet de kwestie als een opstand tegen de cultuur van glitter en glamour die onder voorzitter Pérez is ingezet. Florentino Pérez, voorzitter van 's lands grootste bouwcombinatie en daarmee een van de invloedrijkste ondernemers, reduceerde met zijn dure aankopen van wereldsterren de club tot een geoliede marketingmachine voor de verkoop van uitzendrechten tot clubshirts. Een clubsjaal doet tegenwoordig 20 euro. ,,Maar Florentino heeft geen hart voor de club'', aldus David.

De teloorgang werd volgens velen reeds ingezet met het ontslag van trainer Vicente del Bosque, een verdienstelijke trainer en oudegediende bij de club. Zijn gezette goede-lobbes postuur stak echter te veel af bij het glitterteam van Figo, Ronaldo, Zidane en Beckham dat Pérez aan het bouwen was. ,,Louter een kwestie van imago'', aldus David. De Portugese trainer Queiroz was wel een mooie jongen, maar faalde jammerlijk. Voetballers als de Braziliaan Roberto Carlos kregen steeds meer praatjes met salariseisen. Technisch directeur Jorge Valdano, duidelijk niet eens met het aankoopbeleid van louter aanvallers, nam de benen. ,,En dus zitten we nu met een club zonder middenveld en met spelers die niet willen lopen voor hun geld'', zegt David. ,,Het lijkt wel een foto, niemand beweegt.''

Vooral de dure aankopen moeten het ontgelden in de wedstrijd tegen Osasuna. Maar de supporterswoede richt zich in het bijzonder op Roberto Carlos, voorheen de lieveling van het publiek. Hij kan geen pas doen of wordt getrakteerd op een fluitconcert. Zijn aangescherpte salariseisen onder dreiging van vertrek zijn kenmerkend voor de huidige malaise, zo lijkt het gevoelen. ,,Mariano, doe je vriend Camacho een plezier en haal die lul het veld af'', zo klinkt het verzoek aan Mariano García, de nieuwe trainer die als oudgediende in ieder geval de sympathie van de aanhang heeft.

Een klinkende goal van Beckham in de vijftiende minuut van de tweede helft komt de stemming duidelijk ten goede. Augustín López juicht opgelucht mee, maar blijft zitten op zijn plaats zonder op te springen. ,,Vandaag houden we het koeltjes'', zo verklaart hij droog. Eén zo'n goal maakt de ellende van de afgelopen maanden nog niet goed, daar is meer voor nodig. Bijna maakt Osasuna vijf minuten voor tijd nog de gelijkmaker. Het eindsignaal leidt tot een zucht van verlichting. Beckham applaudiseert voor het publiek en gooit zijn shirt naar de tribune. De fans gooien het shirt terug.

,,Maar Real Madrid mag niet met 1-0 winnen. Tegen Osasuna was 3-0 op zijn plaats geweest'', verklaart supporter Augustín López.

    • Steven Adolf