Buddy Miller

De twee voorlaatste cd's van Buddy Miller gaven de indruk dat zijn artistieke hoogtepunt voorbij was. Na zijn eerste drie vond je op die platen enkel meer van hetzelfde. Dat deed het ergste vrezen, maar Universal House of Prayer mag tot zijn beste gerekend worden. Zelden heeft een muzikant zo'n prachtig mengsel van rock, gospel, en country gecreëerd. Waar verwante artiesten als Steve Earle hun boodschap slijten ten koste van de muziek gebeurt bij Miller het omgekeerde: het is geïnspireerde én inspirerende muziek.

Miller – Christen, maar niet behorend tot enige kerk – contrasteert de inhoud van zijn teksten met gitaarspel alsof de duivel hen op de hielen zit. Meesterlijk zijn ook de zingende gospelzusjes Regina en Ann McCrary, die als achtergrondzangeressen een grote rol op deze cd spelen. Shelter Me (niet die van Joe Cocker) laten ze als een lied van de Staple Singers klinken. Het ene moment (Don't Wait) zijn ze opzwepend, dan weer (Is That You – een aangrijpend lied waarin Miller zich rechtstreeks wendt tot God) liefdevol, zelfs verleidelijk. Misschien het beste bewijs van de grootheid van deze plaat is Millers versie van With God On Our Side. Hij ziet hier kans Bob Dylans bijtende versie van dit anti-oorlogslied te overtreffen met een tegelijk grimmige en smartelijke uitvoering die zelfs met ruim negen minuten geen seconde te lang is.

Buddy Miller: Universal House of Prayer. NewWest/Sonic NW6063

    • Bart Jippes