Brandweer voert boventoon bij betoging

Een demonstratie in Den Haag tegen het kabinetsbeleid werd overheerst door boze brandweermannen die weer het gemeentehuis binnendrongen.

Twee- tot drieduizend actievoerders protesteerden gisteren in Den Haag tegen de plannen van het kabinet die op prinsjesdag gepresenteerd werden. De demonstranten waren daartoe opgeroepen door de drie vakcentrales FNV, CNV en MHP. Het publiek, dat op het oog voornamelijk bestond uit ambtenaren, leden van linkse oppositiepartijen, brandweerlieden en ambulancemedewerkers, keek gezamenlijk naar beelden van het voorlezen van de troonrede door koningin Beatrix. De bedoeling was om symbolisch in dialoog met het kabinet te gaan door tijdens het voorlezen kritiek te uiten.

Vooral brandweerlieden grepen gisteren de gelegenheid aan om te protesteren tegen de plannen van hun werkgevers (de gemeenten) om een einde te maken aan de pensioenleeftijd van 55 jaar voor brandweermannen. In een poging om het Binnenhof te bereiken, raakten enkele brandweerlieden slaags met de politie op het Spui in Den Haag. Eerder waren een paar collega's al het gemeentehuis binnengedrongen, door het brandalarm af te laten gaan. Maandag hadden brandweermannen in Rotterdam rookbommen laten afgaan in het stadhuis.

Uit de teksten op meegedragen borden en de geuite reacties van de aanwezigen, bleek dat vooral de sociale zekerheid een punt van zorg was. Rob van de Water, directeur van de Haagse stichting Werkbij, die werklozen aan een baan probeert te helpen, zag de laatste jaren zevenhonderd van zijn medewerkers verdwijnen. ,,Dat zijn mensen `met een vlekje' die bij ons kunnen werken. Door bezuinigingen kunnen ze niet meer bij ons aan de slag, en verdwijnen ze in de Bijstand. Het kabinet wil hier nog verder op bezuinigen.''

De drie vakbondsleiders van FNV, CNV en MHP legden gistermiddag ook nadruk op hun eigen legitimiteit. ,,We hebben gisteren en vandaag bewezen dat de bonden nog springlevend zijn'', aldus CNV-leider Doekle Terpstra. Vooral veel aanwezige ambtenaren demonstreerden gisteren naar eigen zeggen voor het eerst.

Enkele brandweerlieden en politieagenten bezorgden de beheerste demonstratie een grimmig einde. Nadat een met loeiende sirenes wegrijdende brandweerauto nog op het Spui door de politie werd tegengehouden vielen er enkele klappen vielen toen meerdere brandweerlieden, agenten en omstanders zich met het aanhouden van de chauffeur gingen bemoeien.