Bosnië: miljoenste vluchteling naar huis teruggekeerd

In Bosnië is negen jaar na het eind van de oorlog de miljoenste vluchteling naar huis teruggekeerd. Dat heeft de VN-hulporganisatie UNHCR gisteren in een persverklaring laten weten. In een in Sarajevo gepubliceerde verklaring sprak UNHCR-chef Ruud Lubbers van ,,een mijlpaal''. Hij prees ,,de vastbeslotenheid van zo veel mensen in Bosnië-Herzegovina om dit verwoestende hoofdstuk in hun leven af te sluiten.''

De UNHCR meldde dat in 1992 2,2 miljoen Bosniërs als vluchtelingen (in het buitenland) of als ontheemden (vluchtelingen in eigen land) stonden geregistreerd en dat er nu 1.000.473 naar hun oorspronkelijke regio in Bosnië zijn teruggekeerd. Van hen waren er 440.147 naar het buitenland gevlucht. De andere 560.326 Bosniërs waren binnenlandse ontheemden. Bijna driekwart van de gevluchte of verdreven Bosniërs keerde terug naar de moslim-Kroatische federatie, een kwart naar de Servische Republiek, de andere identiteit.

Volgens dce UNHCR keerden 446.795 mensen terug naar plaatsen waar ze tot de etnische minderheid behoren – een indicatie van een zekere mate van etnische verzoening.

Volgens de UNHCR bevinden zich op dit moment in Servië en Kroatië nog honderdduizend vluchtelingen uit Bosnië, elders in het buitenland zijn er nog 50.000. In Bosnië zelf leven nog 313.000 ontheemden bij familie of in vluchtelingenkampen of andere tijdelijke onderkomens.

Van de resterende in 1995 geregistreerde vluchtelingen – een half miljoen – wordt door de UNHCR aangenomen dat ze zich definitief elders hebben gevestigd, al dan niet na het verkrijgen van het staatsburgerschap van een ander land.

De teruggekeerde vluchtelingen en ontheemden wacht overigens in Bosnië doorgaans een lange reeks problemen op het gebied van huisvesting, ontbrekende basisinfrastructuur, werkloosheid en de haperende gezondheidszorg. Lokale overheden hebben veelal het geld niet om verwoeste of beschadigde huizen te herstellen en de terugkerende bewoners zijn te arm om dat herstel zelf te betalen.