Boete ambtenaar wegens corruptie

Een voormalig gemeenteambtenaar is veroordeeld wegens het aannemen van giften door bouwbedrijven, oplichting van zijn werkgever en het vervalsen van documenten. De bouwambtenaar heeft gisteren een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 25.000 euro opgelegd gekregen.

De bouwkundig ambtenaar van de gemeente Dronten is daarmee de eerste die wordt veroordeeld in de onderzoeken die zijn gehouden sinds het openbaar worden van de bouwfraude. Over twee weken komen twaalf werknemers van bouwbedrijven voor de rechter, onder wie een bestuurder van bouwconcern Heijmans. Justitie onderzoekt ook zeven van corruptie verdachte ambtenaren.

Ambtenaar R. van D. werkte bij de gemeente Dronten en had de belangrijkste stem bij de goedkeuring van offertes van bouwbedrijven en de gunning van de bouwprojecten. Naast zijn werk had hij een bouwkundig teken- en adviesbureau, waarmee hij 47.000 euro verdiende. Van D. schreef bouwopdrachten uit en verstrekte werk daarvoor aan een commerciële partij waarvoor hij zelf werkte. Daarna keurde hij als ambtenaar dit werk goed. Van D. zei tijdens de rechtszaak dat hij hiermee de gemeente juist geld heeft bespaard. ,,Dat geld stinkt niet naar misdaad. Ik heb de gemeente juist geholpen.'' Volgens de rechter is dit niet te controleren.

Van D. ,,heeft door zijn corrupte handelen flinke schade toegebracht aan het vertrouwen dat de burger moet kunnen stellen in de integriteit van de overheid en haar ambtenaren'', schrijft de rechter in zijn vonnis. Van D. diende vervalste rekeningen in en nam geschenken aan van bouwbedrijven.

Van D. gaat in beroep. Volgens zijn advocaat heeft de rechter ,,te weinig rekening gehouden met verzachtende omstandigheden''. Volgens Van D. was hij niet de enige ambtenaar die naast zijn werk adviezen verstrekte aan derden.

Het gedingpagina 21